Nye takter

Dusinet fullt av festivaler

Øya er over, men Oslo går inn i årets mest hektiske uke for festivaler og utendørskonserter. Noen er allerede utsolgt, andre er derimot gratis.

Oslo Jazzfestival er allerede i gang, og presenterer et bredt utvalg jazz resten av uka, på scener i hele byen. Fra onsdag og ut uka får festivalen konkurranse fra Blowout, som overlapper litt, men generelt har friere jazz og improvisasjonsmusikk på programmet, på Deichmanske på Grünerløkka.

Melafestivalen begynner fredag. Tre dager med musikk fra større deler av verden enn vi er vant til på andre festivaler. Melafestivalen er som vanlig på Rådhusplassen, der alt er gratis. Festivalen starter med bestillingsverket «Strenger» av Bendik Baksaas, der en gangar fra Hallingdal brukes som underliggende drone for sørasiatiske ragaer. Denne konserten framføres inne i Rådhussalen, men overføres på storskjerm til plassen utenfor.

Les også: Øya på sitt beste

Mange er nok mest spent på avslutningskonserten med Manu Chao søndag, denne gangen i akustisk format. Forrige gang han spilte på Mela var Rådhusplassen og nærliggende områder svært godt befolket, hvor mange tusen er umulig å se, men det ble en begivenhet av de sjeldne.

Torsdag 15. august begynner Oslo Kammermusikkfestival, som varer ti dager til ende. Et variert program der kammermusikk defineres bredt. Her blir det mest klassisk, men også med avstikkere til pop, jazz og folkemusikk. Nytt i år er en scene i Spikersuppa, med gratis formiddagskonserter hver dag klokka 12 under hele festivalen.

Les også: Ketil Bjørnstad: 50 år med veldig mye musikk

Torsdag 15. august feirer Oslo Filharmoniske Orkester 100 år med en gratis konsert på slottsplassen, med folkekjære klassikere som «Bojarenes inntogsmarsj» (tema fra «Ønskekonserten»), «Nessun dorma», «Summertime». «Bolero» og Griegs «Peer Gynt».

Samtidig starter Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, med det internasjonale operamiljøets mest lovende sangere. Innledende runder på Norges musikkhøgskole starter torsdag, og er gratis. Finalen er i Operaen 23. august.

Sommerens største ungdomsfest i Oslo er Findings på Bislett. Her er selveste Kygo hovedattraksjonen, sammen med andre DJ/musiker-stjerner som Steve Aoki og Martin Garrix. Findings er også rammet av det uunngåelige «rapper avlyser festivalopptreden»-fenomenet, men amerikanske Lil Uzi Vert blir erstattet av norske Broiler.

De som foretrekker sin dansemusikk mer undergrunns, men likevel utendørs, er Sommerøya et klart alternativ til stadiondansen på Bislett fredag og lørdag. Sommerøya er i likhet med Øyafestivalen ikke på ei øy i det hele tatt, men begynte i sin tid, i 2010 på Langøyene. Siden har den vært på en lang reise rundt i fjordkanten til den nå foregår i Ekebergparken. Ricardo Villalobos, Bjørn Torske, Ben Clock og Loco Dice er blant de mest kjente navnene.

Les også: Se bildene fra den tre dager lange musikkfesten på Tons of Rock

Live i Marka på Frognersæteren Amfi åpner igjen for kombinasjonen av Kringkastingsorkesteret med folkekjær norsk pophistorie når Di Derre kommer på besøk, med to konserter lørdag. Fredagen er det Ingeborg Bratland som spiller samme sted, en intimkonsert med strykekvartett.

For dem som liker sine festivaler litt mindre og mer uformelle er Hagelarm en fin anledning, lørdag hos Etterstad Kolonihager, med Lars Bjerkmann og Florrie & Nattergalene.

Den største konserten i helga er Rammsteins for lengst utsolgte konsert på Ullevaal stadion søndag.

Les også: Rammstein på ramme alvor – tilbake etter ti år

Søndag går også OBOS' årlige endagsfestival på Operataket av stabelen. I år med The September When, Ina Wroldsen, Timbuktu og den store hovedattraksjonen: Avskjedskonserten til svenske Gyllene Tider. Også denne konserten er utsolgt.

Mer fra Dagsavisen