Nye takter

Lekent og groovy

Bassist Per Mathisen serverer en fin sommercocktail av groove for varme kvelder.

1 av 2

Per Mathisen

«Sounds of 3/Edition 2»

Losen Records

En av landets mest funky bassister er tilbake. Med en ny utgave av sitt «Sounds of 3», tre år etter den første utgaven. Den gang ble lyden av 3 servert av norske Frode Alnæs på gitar og kubanske Giraldo Piloto på trommer, sammen med sandefjording Per Mathisen selv på bass. På utgave nummer to befinner de seg fortsatt i samme landskap av jazz, rock og fusion – med mer. Men det er et nytt kompani av musikere som står for lyden. Og for et kompani dette er. Denne gangen har Mathisen hentet inn to ringrever fra den internasjonale jazzscenen. På gitar har han hentet inn svenske Ulf Wakenius, en strålende gitarist kjent blant annet for å ha spilt med selveste Oscar Peterson (på Mathisens ferske album har forøvrig Wakenius signert en låt med tittel «Lines for Oscar», en kul sak som vi vel kan anta er en hilsen til den gamle jazzstorheten).

På trommer har han med seg kubanske Gary Husband, som har spilt med en lang rekke storheter innen den mer rocka delen av jazzen. Vi skal ikke nevne alle her, men vi snakker altså folk som gitaristene Allan Holdsworth, John McLaughlin og Mike Stern. Mathisen spilte forøvrig selv med sistnevnte på fjorårets utgivelse fra Jan Gunnar Hoff Group, som hadde gitargiganten på laget. Husband er med andre ord godt kjent i det landskapet også Mathisen befinner seg, og det er en underdrivelse å si at det groover av møtet mellom Husband og Mathisen. Det er funky. Rocka. De øser på med breial groove fra åpningen «The Blues Boy», og holder det gående helt til avsluttende «Alphabet Soup», en knytteneve av en låt signert Husband, mens Wakenius strør sitt utsøkte gitarspill over det hele. Tempoet senkes i et par runder, blant annet i en riktig fin versjon av Mike Stern-balladen «What Might Have Been», som overtar etter «Invation», som med en dunst av Jaco Pastorius fra Mathisens bass, er noe av det tøffeste på dette albumet. Med unntak av Stern-balladen, og en versjon av Stings «Wrapped Around Your Finger», er forøvrig låtene signert medlemmene av bandet, de fleste av dem Mathisen selv.

Det er en fin og funky sommercocktail av groove dette. De som vil ha en smak av den live får en slags mulighet til høsten, riktignok uten Husband, men både Wakenius og Mathisen er på plass når «Per Mathisen/Jan Gunnar Hoff Dream Team feat. Wakenius & Novak» spiller opp til fest på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo i oktober.