Nye takter

Lewis Capaldi: Kontrastenes mann

Lewis Capaldi er på toppen av verden, og nå også på toppen av Grefsenkollen. Men på OverOslo-festivalen spilte han på den minste scenen.

Bilde 1 av 2

– Liker dere rock’n’roll, roper Lewis Capaldi fra scenen på Grefsenkollen.

Han får en rungende bekreftelse tilbake fra publikum. Men:

– Da kommer dere ikke til å like dette settet. Men liker dere lubne gutter som synger triste sanger er dette det rette stedet i universet akkurat nå. For dette blir depressivt, sier han.

Og så synger han «Hollywood», som slett ikke er den sørgeligste av alle sangene hans som holder på å ta verden med storm.

Les også: Lewis Capaldi: En ny, stor stemme

Sommerens beste booking

Vi har allerede kalt dette for en av sommerens spenstigste festivalbookinger i Norge. For her står Lewis Capaldi på en liten scene i skogkanten på Grefsenkollen. Storbritannias største nye popstjerne akkurat nå! Forklaringen er at han slett ikke var like stor da han ble bestilt til denne opptredenen etter en konsert på Parkteatret i høst. Bare veldig ung og lovende.

Lewis Capaldi var blant finalistene i BBCs talentkonkurranse «Sound of» for 2018. Der var det Sigrid som vant, Capaldi ble uplassert. Det er bare 16 måneder siden den samme mannen sto på scenen på den lille klubben Gamla under Bylarm.

– Dette er som en virvelvind nå. Men samtidig har det bygget seg sakte opp, bekrefter han.

– Hvordan har livet forandret seg?

– Annenhver person jeg møter har et eller annet å spørre meg om. Men jeg liker det godt. Spør meg igjen om et år om hvordan jeg takler det, sier han.

På førsteplass

Da vi anmeldte debutalbumet til Lewis Capaldi for en måned siden ble det antydet at han sannsynligvis kom til å gå rett inn på førsteplass på albumlista hjemme i Storbritannia i løpet av helga. Dette skjedde, og så til de grader.

Albumet var like populært som de ni neste på lista tilsammen. Siden har albumet vært nr. 1 i tre uker, til han nå sannsynligvis må gi tapt for siste nytt fra Madonna og Bruce Springsteen.

At Lewis Capaldi er nådd høyt opp på poptoppen ble bekreftet denne uka, da han pådro seg Noel Gallaghers karakteristiske vrede. Han ble kalt «a big daftie» av den «frittalende» Oasis-veteranen.

– Å bli skjelt ut av Noel Gallagher er vel ilddåpen. Jeg skjelver fortsatt av glede. Det betyr jo at jeg gjør noe riktig, synes Capaldi.

Saken fortsetter under bildet.

Slik så det ut når Storbritannias største popstjerne akkurat nå kom til Oslo.

Slik så det ut når Storbritannias største popstjerne akkurat nå, Lewis Capaldi, kom til Oslo. Foto: Geir Rakvaag

Verdensstjerne

Å se en verdensstjerne spille på en liten scene der oppe i skogen er rart. Det var en tid da norske artister måtte gitt fra seg en bedre plass på programmet til fordel for slike utenlandske stjerneskudd, men for Lewis Capaldi er det visst helt greit at det blir som det blir.

– Jeg liker å snakke med folk også. På store scener er det vanskelig å være personlig. Dette er min første ordentlige runde på festivaler. Det er viktig å starte i det små, uansett hvor stor man tror man er. Jeg liker de små scenene. Jeg er ikke klar for noe større ennå. Kanskje neste år, sier Lewis Capaldi.

Men allerede neste helg spiller han på The Other Stage på Glastonbury. Det nest største området på Europas største festival.

– Jeg er litt redd for den størrelsen der. Men jeg tar utfordringen, sier han om scenen som er beregnet for rundt 40.000 mennesker.

Kunne vært komiker

Vi kommer til området bak scenen på Grefsenkollen, nærmere bestemt ved Trollvann, og Lewis Capaldi spiller fotball med teamet sitt. Han er ikke plagsomt popstjerneaktig i sin blotte framtoning.

Også på scenen er han en annen enn den alvorlige, forlatte unge mannen vi møter i de fleste sangene. Lewis Capaldi kunne vært komiker om han ikke også hadde denne store sangstemmen.

– Jeg liker å ha det litt moro også. Sangene er sannelig alvorlige nok.

Les også: OverOslo: Stigende stemning med Sondre Justad (Dagsavisen+)

Uinspirert i studio

Albumtittelen «Divinely Uninspired To A Hellish Extent» – «Guddommelig uinspiret i helvetes stor grad» – mer enn antyder at Lewis Capaldi ikke var veldig begeistret for prosessen bak å lage debutalbumet sitt.

– Jeg begynte ikke med musikk for være i studio. Det er en interessant erfaring, men også et monotont ork. Jeg gjorde meg ferdig så fort jeg kunne, så det tok ikke egentlig så lang tid. Men neste gang forsøker jeg kanskje noe som er mer live, forteller han.

Lewis Capaldi kommer tilbake til Oslo for en konsert på Sentrum Scene i november, en konsert som faktisk meldes utsolgt mens vi sitter der og snakker.

Les også: Volum 11: Énsang-festivalen

Bor hos mor

På scenen har ikke Lewis Capaldi vokst fra de små klubbene-sjargongen om å be folk fortelle det videre til sine venner om de likte det de hørte. Han mener at det er viktig at folk hører på plata hans, så han får råd til å flytte ut fra huset til mora.

Og begynne å vaske sine egne underbukser, spesielt siden han spiser så mye rar mat på sin vei rundt i verden. Og så kommer en ny trist sang.

Og slik går nå en konsert med Lewis Capaldi, til han avslutter med «Somebody You Loved», sangen som lå sju uker på førsteplass hjemme i Storbritannia. Og en gang i framtida kan kanksje noen tusen mennesker fortelle om den gangen Lewis Capaldi sensasjonelt spilte i skogkanten på Grefsenkollen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: