Nye takter

På vei opp på Bylarm

Bylarm har rundt 140 artister på programmet som starter i dag. De færreste er kjente navn fra før. Vi har valgt ut 14 som det er verdt å høre nærmere på.

Bilde 1 av 3

Bylarm har i 21 år presentert nye artister på rekke og rad. Mange av disse har utviklet seg til å bli noen av landets største, mens andre har forsvunnet i mylderet. I et toppår som 2014 presenterte Bylarm Aurora Aksnes, Emilie Nicolas, Daniel Kvammen, Hjerteslag og Cezinando, uten at så mange hadde hørt om dem på forhånd.

Se opp for

Dagsavisens liste over nykommere det kan være verdt å se opp for, omfatter ikke artister som har fått mye oppmerksomhet fra før. Altså ikke Urørt-vinner Girl in Red, Lil Halima som var en av våre forhåndsfavoritter i fjor, Bokassa, som fra å spille på Bylarm skal varme opp for Metallica senere i år, Gundelach, Nils Bech eller Fay Wildhagen, som alle for lengst har gitt ut godt mottatte album, Isák, med stjernekampvinner Ella Marie Hætta Isaksen i spissen, Spellemann-nominerte Malin Pettersen, Sval, som nylanserer seg som voksen artist, eller Pom Poko, som ble belønnet med en 5-er for debutalbumet sitt i forrige uke, og må regnes som den aller største attraksjonen på Bylarm i år. Heller ikke Emma Steinbakken, som debuterer på Bylarm som 15-åring, og som ble bredt presentert hoss oss i forrige uke. Disse er de store «stjernene» på Bylarm, selv om de fortsatt må regnes som unge og lovende. Se og hør for all del noen av disse også, men ta også sjansen på noen av de ferskeste navnene på Bylarm-programmet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Offisiell vinner

Før ble det helt uoffisielt kåret «vinnere» av Bylarm. Dette var gjerne en artist som fikk spesielt stor oppmerksomhet av bransje og medier, og kunne regne med platekontrakt etterpå. Ikke alle ble like store vinnere i det lange løp. Etter hvert ble mediebildet også mer fragmentert, platebransjen også, slik at det ble utpekt veldig mange vinnere hvert år, og de fleste med et visst potensial hadde en eller annen kontrakt før de kom til Bylarm. Bylarm har i stedet selv begynt å kåre en offisiell vinner fra årets program, «Årets stjerneskudd», som får en halv million sponsorkroner i premie. Fjorårsvinnerne Sassy 009 er allerede oppløst. Men årets nominerte til denne prisen er Attan, Bendik Giske, Brenn, Girl In Red, Iris, Konradsen, Lil Halima, Otha, Pom Poko og Safario.

Her er inntil videre Dagsavisens 14 anbefalte vinnere av 140 på Bylarm-programmet, valgt ut av Ida Madsen Hestman og Geir Rakvaag:

Amanda Tenfjord

Å komme i fotsporene til Sigrid fra Ålesund er en god start. Men Amanda Tenfjord viser en beundringsverdig egenart, med en lekende selvsikker innstilling i sangene sine, og har vist en beundringsverdig vilje til å gi ut mange av dem i startfasen, ikke bare drive taktisk lansering.

Brenn

Kraftig gitarbasert poprock som fenger, syder og bobler i brystkassa, og vokalprestasjoner som fungerer nesten litt som ungdomseliksir når det treffer øregangene. Så breiale er denne unge duoen at de våget seg ut på å gjøre en freidig hommage/tribute til selveste Nirvana – men som går rett hjem i hjertet. Brenn slapp nylig EP og skal dessuten gjeste Roskilde i sommer.

Les også: En av popmusikkens største og beste kulthelter er død

Larsivelli

Poprapperen fra Horten mestrer det å skildre sterke følelser med stor selvtillit og tilstedeværelse, gjennom god teknisk flow og særpreg, noe han også har demonstrert til gagns live. Samme uke som Bylarm går av stabelen er han dessuten hyperaktuell med sitt nye album, «Tvilling».

Safario

En polsk-norsk ungkar som gikk fra å være produsent og DJ, til å skrive låter og rappe på egen hånd, og som presenterer et estetisk univers som skiller seg fra mye annen nordisk rap som inspireres av amerikansk vestkyst. Safario vokste blant annet opp med polsk reggae, må vite.

Machomayne

Bylarms yngste artist rapper om SFO og at det var han som tegna guttetiss på do. Den friske og freidige bergenseren har kanskje kopiert den generiske rapstilen med hvite Kurt Cobain-solbriller, men er allerede signert på NMG/G-Huset, og har varma opp for flere store rap-navn. Ikke akkurat en myk start for en fjortenåring.

Tøfl

Fengende, smart, sjarmerende og upolert stavangerpop som kiler deg i nakken og gir deg lyst til å synge med på refrengene.

Askjell

Askjell Solstrand har vært en viktig medspiller for både Aurora og Sigrid de siste årene, både som låtskriver, musiker og produsent. Som artist i eget navn høres det ut som han kommer med en melodiøs instrumental elektronika, med påvirkning fra klassisk musikk.

Les lydhørt: Oj, oj, oj, så sinte de ble

Hanne Mjøen

Hanne Mjøen kommer fra Oppdal, var Urørt-finalist i fjor, og tar nå et nytt skritt ut i lyset. Mjøen står for elektronisk pop, det tettest befolkede området i popmusikken generelt, og Bylarm spesielt, men står fram med god teft og overbevisning.

Saken fortsetter under bildet.

Konradsen (Jenny Marie Sabel og Eirik Vildgren) lager sanger som får oss til å ville ha mer. FOTO: TESTPRESS

Konradsen (Jenny Marie Sabel og Eirik Vildgren) lager sanger som får oss til å ville ha mer. Foto: Testpress

Konradsen

Jenny Marie Sabel og Eirik Vildgren kommer med en alternativ tilnærming til den gjengse synthpopen. Det høres virkelig ut som de kommer fra «soveromsstudioet» de beskriver selv, lavmælt, med ambisiøse harmonier og lydbilder, med sanger som kryper inn i bevisstheten, og får oss til å vente på mer fra samme kanten.

Chris Abolade

Urban jubelpop i grenselandet mellom hip hop og R’n’B, med stort gjennombruddspotensial når albumet «Christiania brenner» kommer senere i vår.

Shikoswe

Nora Shikoswe Hougsnæs kommer fra Ås, via Bergen, med store drømmende popflater. Fikk positiv omtale her i avisa etter Musikkfest Oslo i sommer, beskrevet som en låtskriver og en popsmed helt utenom det vanlige, med formidabel kraft i stemmen.

Romskip

Alle Bylarm bør ha et godt nytt rockeband fra Bergen. Romskip ligger an til å gjøre det beste inntrykket på dette området siden Hjerteslag tok hovedstaden med storm i 2013.

Master Oogway

Skal det være litt pågående frijazz også, selv med harde rocktendenser? Ja! Gruppa kom til finalen i talentkonkurransen Jazzintro 2018, og overskrider sjangeren rått og elegant

Iris /Moyka

Vi tar sjansen på å slå sammen de to første artistene fra plateselskapet til Made, Vilde Iris Hartveit Kolltveit og Monika Engseth, som også er de to første ut på scenen på Rockefeller torsdag. Gode sangere med gode sanger, store, atmosfæriske synthflater og generell god stemning.

Nyeste fra Dagsavisen.no: