Nye takter

Herlig tidsmaskin

Ny, god musikk er vel og bra, men det er ikke mye som skinner så sterkt som dette konsertopptaket med Linda Ronstadt. Spilt inn for nesten 40 år siden, men først nå er det blitt hennes første livealbum.

Dagsavisen anmelder

5

Linda Ronstadt

«Live In Hollywood»

Rhino

Det er ikke så ofte slike album når fram til anmeldelse, men dette opptaket fra en konsert med Linda Ronstadt i 1978 gjør det vanskelig å sitte stille og bare la det spille seg forbi.

Linda Ronstadt er, eller var som vi kommer tilbake til, en av de store stemmene i amerikansk pophistorie. Hun ble en av 70-tallets store popstjerner i USA, med seks forsider av magasinet Rolling Stone, og med en nesten unik kombinasjon av bred appell og utsøkt sans for å finne fram de beste sangene. Albumet «Heart Like A Wheel» inneholdt et par STORE hisingler, men også tittelsangen som var første gang noen hørte om Kate og Anna McGarrigle. Sånn er det første livealbumet hun noen gang har gitt ut også, der hun forener løssluppen fest med helt store følelser.

Les også: Dette er vinterens beste thriller (DA+)

Linda Ronstadt starter denne konserten med Chip Taylors «I Can’t Let Go», en sang vi husker veldig godt med The Hollies, som skinner sterkere enn noen gang her. Hun fortsetter (tilfeldigvis?) fra The Hollies til Buddy Holly i «It’s So Easy». Settlista kombinerer denne herlige popforståelsen med følelsesladede versjoner av Little Feats «Willin’», Roy Orbisons «Blue Bayou» og The Eagles’ «Desperado». The Eagles var jo backingbandet hennes i en periode. Hun har et formidabelt band her også, med bl.a. Bill Payne (tangenter), Danny Kortchmar (gitar), Russ Kunkel (trommer) og produsenten Peter Asher har fått være med på kor og perkusjon.

En av grunnene til at Linda Ronstadt ikke alltid får den oppmerksomheten hun har fortjent er at hun ikke skrev så mange sanger selv. Hun var derimot er en formidabel formidler av andres sanger. Hun utfordret både seg selv og publikum ved å gå videre i en rekke forskjellige retninger, alltid med like stor innlevelse og selvsikkerhet.

Hennes siste album kom i 2004. Vi begynte å synes det var lenge siden sist, da hun i 2011 fortalte at hun trakk seg tilbake for godt, og i 2013 la til at hun var rammet av Parkinsons sykdom, og aldri kunne synge igjen. Siden vi aldri kommer til å få høre noe nytt fra denne kanten igjen, trenger vi påminnelser som dette om at Linda Ronstadt var en av Amerikas aller fineste sangere.

###