Nye takter

Over regnbuen

Ketil Bjørnstad har 50-årsjubileum som artist. Feiringen begynner her.

Dagsavisen anmelder

Ketil Bjørnstad

«Rainbow Sessions»

Grappa

I tillegg til å feire seg selv er «Rainbow Sessions» en hyllest til lydteknikeren Jan Erik Kongshaug og hans Rainbow Studio. Bjørnstad har jobbet med Kongshaug siden midten av 70-tallet, både med jazzmusikere i ryggen, og helt alene bak pianoet. I 2004 flyttet Rainbow Studio fra Dælenenga til Sandaker i Oslo. Bjørnstad ville være siste mann ut av det gamle studioet, og første mann inn i det nye. Slik ble «Rainbow Sessions» til. Det som skulle vært et dobbeltalbum ble trippel da studioet fikk nytt flygel kort tid etter flyttingen, og pianisten gjerne ville spille på dette også. Trippelalbumet kom ut i begrenset opplag, og er først nå tilgjengelig for allmennheten igjen. Her også med en fjerde plate, satt sammen av innspillinger mellom 2013 og 2017, på enda et nytt flygel.

I sine omslagsnotater tar Bjørnstad seg god tid til å beskrive flyglenes kvaliteter. «Rainbow Sessions» har kanskje ekstra stor verdi for dem som hører forskjellen på de tre instrumentene, kanskje til og med forskjell på de to rommene fra den første til den andre plata. Jeg må innrømme at jeg ikke er der. For meg er dette fire plater med en vakker helhet, praktfullt og storslått til tross for sin enkelhet når det kommer til instrumenteringen. «Rainbow Sessions» viser oss en pianist som aldri har vært kresen når det gjelder å skille mellom klassisk musikk, jazz, og til og med popmusikkens virkemidler. Han går gjennom et bredt spekter av sine komposisjoner, inkludert nydelige «Blåmann» (her som «Blue Man»), og «By The Fjord», som ikke uventet er folkekjære «Sommernatt ved fjorden».

###

Denne uka kom nyheten om at Ketil Bjørnstad får åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i år, 11. august, i Den Norske Opera. Under tittelen «Verden som var min» (det samme som serien av romaner han har gitt ut de senere år) blir dette en bred presentasjon av Bjørnstads arbeid, med en lang rekke gjesteartister. Tar vi ikke helt feil kommer jubileumsåret også med både den ene og andre helt nye innspillingen med Ketil Bjørnstad.

Etter nesten fem timer slutter «Rainbow Sessions» med «So Far, My Friend» tilegnet Jan Erik Kongshaug, som solgte Rainbow Studio og trakk seg tilbake av helsemessige grunner i 2017. Bjørnstad er en selvskreven deltaker når Kongshaug får Kongens fortjenestemedalje under en tilstelning i Oslo denne helgen.