Nye takter

Bryan Ferry – han sangeren fra Babylon Berlin

Bryan Ferry kommer ut av tv-serien «Babylon Berlin» med et album fullt av forhistorisk jazz. Nødvendigvis blir dette en utsøkt fornøyelse.

Dagsavisen anmelder

5

Bryan Ferry and his orchestra

«Bitter-Sweet»

BMG

###

Mange sperret nok opp både ører og øyne da Bryan Ferry plutselig sto på scenen i nattklubben Moka Efti i TV-serien «Babylon Berlin» (episode 10, sesong 1), og så ut som han hadde levd i 1929 i hele sitt liv. «Bitter Sweet» hørtes helt annerledes ut der i Weimar-republikken, enn på Roxy Music-albumet «Country Life» i 1974. Og minst like bra, må det være lov å si.

Nå kommer et nytt album i den samme jazzstilen. Vi snakker altså ikke om moderne jazz. Bryan Ferry har tolket standardrepertoaret fra jazzmusikken helt siden han ble kjent tidlig på 70-tallet, men dette er noe helt annet.

Les også: No. 4 er blitt et av Oslos største band (+)

Bryan Ferry Orchestra ga ut albumet «Jazz Age» i 2012, Med sanger av Roxy Music og Ferrys solo, som om de var laget for snart 100 år siden. Med utsøkt spill og stor forståelse for stilistiske virkemidler. Sterkt inspirert av Duke Ellington, Louis Armstrong og de derre. Dette er sanger som da Ferry først sang dem framsto som grensesprengende trendy, men nå kom tilbake som rendyrket tradjazz, som om Roxy Music oppsto i New Orleans eller på Cotton Club i Harlem i riktig gamle dager, uten å ha gått på kunstskole først. Vi trenger bare å ta et blikk på Bryan Ferry for å forstå at han hører hjemme i denne tida også, i den glamorøse hipsterkulturen fra «the roaring twenties».

På det rent instrumentale «Jazz Age»-albumet var vel ikke Ferry selv å høre i det hele tatt. Det nye albumet har derimot åtte spor med sang av hovedpersonen selv. Det spørs om «While My Heart Is Still Beating» fra Roxys «Avalon» noen gang har vært sunget finere enn her.

Les også: Røine/Warg: Tyriblues og Timbuktu-slang (+)

Det høres usedvanlig flott ut når orkesteret spiller alene også, med den stilsikre entusiasmen som legges ned i gamle glansnummer som «Sign Of The Times», «Dance Away» og «Bitters End».

Fem av sporene fra dette albumet har allerede vært å høre på soundtracket fra «Babylon Berlin». Vi hadde likt å høre Ferry synge en versjon av «Zu Asche, Zu Staub» også, siden han er så godt i gang. Vi krysser fingrene for at Bryan Ferry får gjøre en opptreden i den tredje sesongen av «Babylon Berlin» også. Og igjen må vi anbefale jazzfestivalene om å være sitt ansvar bevisst her. Om noen spør om dette er jazz, er svaret igjen JA.