Nye takter

Talib Kweli avlyser i Oslo: – Visste ikke at Rockefeller støtter nazi-band

Konserten med den amerikanske rapperen Talib Kweli på Rockefeller mandag kveld er avlyst. Ifølge artistens egen Twitter-konto skal årsaken være en protest mot Oslo-klubbens booking av det norske black metal-bandet Taake.

«Det ser ut til at Rockefeller verdsetter nazi-band høyere enn meg. Konserten ser dermed ut til å bli avlyst», sto det å lese på hip hop-profilen Talib Kwelis angitte Twitter-konto i ett av mange utfall mot Rockefeller på det sosiale mediet mandag. På Rockefellers egne nettsider ble konserten med Talib Kweli i løpet av dagen markert som avlyst, og de som hadde kjøpt billetter fikk melding om avlysningen uten at noen årsak ble oppgitt. Siden kom Rockefeller med en pressemelding (se nederst i saken).

Saken fortsetter under bildet.

###

Foto: Skjermdump fra Talib Kwelis Twitter-konto mandag 19. november.

Skandale i Tyskland

Den profilerte Brooklyn-rapperen som slo gjennom som den ene halvdelen av Black Star, oppgir via sin offisielle Twitter-konto at Rockefellers booking av bergensbandet Taake er årsaken til at han ikke vil møte opp til sin egen konsert i Oslo. Norske Taake har den siste tiden vært i hardt vær internasjonalt på grunn av en konsert i Tyskland tilbake i 2007, da vokalist Ørjan «Høst» Stedjeberg malte på seg et hakekors før han gikk på scenen. Det førte til at de påfølgende turnédatoene i Europa den gang ble avlyst. Stedjeberg og bandet har i ettertid sagt at han gjorde det for å provosere, og de har tilbakevist at de støtter nazisme eller rasisme. De har turnert jevnlig både i Norge, blant annet med konsert på Øyafestivalen i 2015, og i verden for øvrig i årene som har gått siden Tyskland-skandalen.

###
Høst. FOTO: Mode Steinkjer

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Amerikanske antifascister

Kontroversen rundt Taake ble imidlertid intensivert sist vinter da den amerikanske anifascistorganisasjonen Antifa la ut bilder av bandet og oppfordret klubber og andre til boikott av Taake, som i USA har måttet turnere med utvidet sikkerhetsopplegg. Flere konserter ble på vårparten 2018 avlyst og flere artister - blant dem også Talib Kweli - har tidligere boikottet amerikanske spillesteder som har hyret Taake.

«Rockefeller inviterer nazister hjem til seg. Inviterer du nazister hjem støtter du nazister», står det blant annet å lese på Talib Kwelis Twitter-konto, hvor Rockefeller får gjennomgå for sitt valg. Flere som hadde billett til konserten har tatt til motmæle og mener Talib Kweli svikter fansen ved å avlyse så sent som på konsertdagen. Taake spilte sist på Rockefeller i desember i fjor, og bandet som markerer 20-årsjubileum for debutalbumet «Nattestid» er nå booket tilbake til Rockefeller som en del av Inferno-festivalen i april 2019.

>

Taake - Norbundet (YouTube)

Rockefeller svarte på Talib Kwelis kritikk i en pressemelding:

I anledning dagens avlysning av konserten med Talib Kweli er vi lei oss for at artisten tillegger oss oppfatninger vi ikke kjenner oss igjen i.
Rockefeller har i sin 33-årige historie alltid tatt aktivt avstand fra rasisme og nynazisme. Vi har et svært variert, bredt og inkluderende program, med en rekke artister innenfor et mangfold av sjangere, religioner og meninger. På programmet har vi samarbeidspartnere som Oslo World, Oslo Pride, by:Larm, ulike politiske partier og Infernofestivalen.

Vi har stor tillit til Inferno, vår samarbeidspartner gjennom 20 år, og de vurderinger de gjør. Festivalsjef Jan-Martin Jensen sier følgende:

– Inferno Metal Festival skal arrangeres på Rockefeller og John Dee for 19. gang i påsken 2019. Festivalen går over fire dager og trekker 1500 publikum per dag. Inferno har vokst til å bli en stor internasjonal happening og i 2018 så ble 62 prosent av festivalpassene solgt til utlandet til hele 47 land. I tillegg til de fleste europeiske land så hadde vi publikum fra blant annet India, Japan, Kina, Mexico, Chile, Israel og Australia. Også når det kommer til programmeringen så har festivalen en sterk internasjonal profil og har presentert band fra blant annet India, Japan, Tyrkia, Brasil, Egypt og Sør-Afrika.

– Inferno Metal Festival er en inkluderende festival. Vi har blant annet samarbeid med «Metalheads Against Bullying» som jobber mot mobbing, trakassering og diskriminering. Inferno er anerkjent som en av de viktigste metalfestivalene i Europa, både internasjonalt og i Norge. Vi samarbeider med Music Norway som aktivt bruker festivalen til å promotere norske metallband internasjonalt, sier han videre.

Ut fra det vi vet i dag har Taake forklart og beklaget episoden ved en rekke anledninger. Til VG uttalte vokalist Ørjan Stedjeberg at han gjerne inviterte Talib Kweli på konsertene deres:
– Da setter vi ham med familie, team og fans på gjesteliste, så kan han selv se hvor trygt der er, som det var for alle afro-amerikanerne som besøkte hver bidige konsert på våre forrige to USA-turneer.

– Jeg har forklart utallige ganger at det å bruke et hakekors på konsert i Tyskland, ikke ble gjort for å støtte nazistenes ideologi. Jeg ville bare gjøre noe ekstremt. Men dette er nå 11 år siden – og Taake har til og med spilt i Israel. Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen. Taake er ikke et rasistisk band, uttalte han videre.

Taake har de siste årene for øvrig også spilt på arenaer/festivaler som Byscenen (Trondheim), Verftet (Bergen), Tons of Rock, by:Larm, Folken og Øyafestivalen, samt en rekke utenlandske steder.

Les også: Etter sju år i Norge er halvparten av kvoteflyktningene i jobb

Mer fra Dagsavisen