Nye takter

Vil inspirere folk til å tenke

Amanda Delara er opprørt over verden. Derfor vil hun at du skal lytte til teksten på sin siste singel «Soldiers».

– Jeg vil at publikum skal kjenne bassen inn i sjela si, sier Amanda Delara, klar med ny låt og på vei ut i en verden hun er opprørt over.

– Vi har vært opprørt over krig lenge. Men det foregår jo fortsatt, så det er åpenbart noe her som ikke skjer, som kan bidra til forandring.

Amanda Delara fra Nes på Romerike snakker om sin brennaktuelle singel, «Soldiers», som har stukket seg ut for sine tekster om politikk og samfunnsaktuelle temaer, og slik utfordret popkulturens normer. Tidligere i sommer ble låten hennes «We Don’t Run From Anyone» spredd verden rundt, da fotballstjernen Antoine Griezmann brukte musikken hennes i en video på Twitter, da han annonserte at han ble værende i Atlético Madrid.

Den Adidas-track suit-kledde 21-åringen har to EP-er på baken; debuten «Rebel» og «Running Deep» som kom ut tidligere i år, for ikke å glemme Karpe-remiksen «Gunerius». Hun er blitt sammenligna med artister som Halsey, Sia og Tove Lo. Og snart skal hun ut på turné med nytt band. Men i dag er hun altså på ny aktuell med en av sine egne favoritter, faktisk, om hun kan få si det selv. Og låten er ikke mindre politisk enn mange av de andre låttekstene hun har forfattet.

– Jeg lurer på hva vi må gjøre for at det skal bli en endring. Det er mye av det som er inspirasjonen min. Jeg sier ikke at jeg har løsninger på ting, ved å lage en låt om det, men jeg vil inspirere folk til å tenke.

Les også: "Vi kan godt si at Finn Kalvik kom FNs klimarapport 42 år i forkjøpet."

Engasjert

Låten er inspirert av verdensbildet slik det er i dag, preget av uro og flyktningkrise.

– I hovedsak er jo grunnen til at det er krig kamp om ressurser. Olje. Det er som oftest de rike hvite folka som vil ha, sier hun. Og sier seg drittlei. Drittlei av at krig ikke foregår på krigens premisser, at det er soldater som kriger, men at det er de sivile som må lide. Som må flykte.

Amanda Delara er en engasjert artist, som uttrykker seg via låtene sine. Men det var ikke sånn at hun på forhånd hadde bestemt seg for å prøve å skape politisk bevissthet med tekstene, da hun først begynte med musikk.

– Det kom bare naturlig. Jeg kunne sikkert laget musikk om helt andre ting, som en tyggis på bakken. Men jeg er veldig nysgjerrig på verden, og opptatt av det som skjer rundt meg, forteller hun.

– Jeg har også familie i Iran som påvirkes av sanksjoner og diverse saker. Det er det rundt meg som inspirerer meg, men det betyr ikke at jeg sitter med en fasit og vil endre tankesettet til folk.

Samfunnsengasjementet hennes kommer også til uttrykk på sosiale medier: En Sylvi Listhaug-meme med tekst om at hun gjerne skulle vært naboen hennes, for å kunne holde en rekke iranske fester, og en hyllest til «Black Panther»-filmens bidrag til å skape gode forbilder, er blant postene på Instagram-kontoen hennes.

– Der legger jeg ut ting jeg mener ikke får nok oppmerksomhet i media. Ting folk ikke vet. Også forsøker jeg å lese meg opp på ting, så jeg kan videreformidle til fansen, forteller Delara.

Tekst viktig

Delara bruker lang tid på tekstene sine. Som artist er det innholdet i tekstene som er det viktigste for henne. Men «Amanda Delara-sounden» er hun litt usikker på om hun kan definere:

– Det er så mye. Jeg er veldig glad i tung musikk. Jeg vil at publikum skal kjenne bassen inn i sjela si. Det er disse frekvensene som på et eller annet vis får det til å krible i magen. Det skaper dybde. Jeg sier ikke at du skal kaste ut bass i hytt og vær, men utvise en balansegang.

Det er viktig at man ikke skal føle seg for komfortabel i møte med popkonseptet Amanda Delara:

– Jeg vil bryte litt med det polerte poputtrykket. Når du hører «Soldiers» for første gang, vil jeg at man kanskje tenker «om hva var det elementet der?». At man blir mer bevisst på produksjonen.

Les også: De står fram som et av høstens beste nye navn  (Dagsavisen+)

Få forbilder

Artisten mener det er viktig at mange unge artister som kommer opp i dag, og som fanges opp av de store plateselskapene, har ulik bakgrunn, og at de har minoritetsbakgrunn.

– Det representerer jo mangfold. Jeg fikk en melding på Instagram her om dagen av en fyr som skrev at han hadde en lillesøster som så meg på TV, og som trodde det var en bra ting for henne å se en som lignet henne gjøre det jeg gjør. Være en artist.»

Selv vokste hun opp uten forbilder som lignet henne selv. Som ung jente med foreldre fra Iran syntes Delara det var vanskelig å finne kvinnelige musikalske forbilder hun kunne identifisere seg med.

– Jeg tror jeg har tatt litt inspirasjon fra flere steder. Siden jeg ikke har hatt noen særlige kvinnelige artistforbilder i oppveksten, har jeg hatt moren min, som jeg ser opp til. Hun inspirerer meg veldig mye. Men når jeg ser en artist, så ser jeg ikke en mann eller kvinne. Jeg ser bare hvor dyktig vedkommende er, når jeg ser en som inspirerer meg. Jeg tror jeg laget min egen fantasifigur som jeg så opp til da jeg var yngre, ler hun.

Kanye...

Av artister som inspirerer henne mest, er det liten tvil om hvem:

– Jay-Z og Kanye West … som artister.

Det blir en pause. Hun ler.

– Ja, var det noe du ville legge til der om Kanye, med tanke på i det siste, som Trump-venn?

– Det er det som kan være farlig med å se opp til forbilder, eller det å være et, poengterer hun.

– Som barn glemmer man at en artist man liker kan ha flere sider. Men Kanye er egentlig bare en person som er god til å lage musikk. Det betyr ikke at han er best i alt, har rett i alt annet han sier, eller har god moral.

– Tenker du på det selv som artist og et forbilde, at du har et ansvar?

– Ja, jeg føler jeg har et ansvar som artist. Jeg har ingen fasit på alt, men jeg prøver å leve etter gode verdier selv. Og prøver å inspirere folk til å finne verdier de vil leve etter.

Les også: Kanye West møtte Trump: – Donald Trump reddet verden, han reddet planeten