Nye takter

Festivaler i kø

VOLUM 11: Fem store musikkfestivaler på en gang i Oslo gir et overdådig tilbud til publikum. Dette er ikke like heldig for festivalene selv.

Denne helgen er det fem musikkfestivaler i Oslo. Den mangfoldige Melafestivalen, Oslo kammermusikkfestival, Findings-festivalen for mer ungdommelig musikk, Oslo Jazzfestival og, for sikkerhets skyld, litt jazz til på Blow Out!-festivalen.

Vi hadde knapt nok kommet hjem fra Øyafestivalen før den første konserten på Oslo Jazzfestival. Nå har i det minste de andre festivalene lært å styre unna Øya-uka. For bare noen år siden kom Øya samtidig med Mela og Oslo Jazzfestival. Vi er selvfølgelig glade for et stort og variert festivaltilbud, men må alt dette være på én gang? Dette er nesten for mye av det gode. For publikum kan det bli litt anstrengende. For eventuell mediedekning virker det nærmest utmattende. Men vi skal gjøre så godt vi kan:

Skal vi begynne et sted, kan vi antyde at to jazzfestivaler samme helg neppe er formålstjenlig. Innendørsfestivaler må ikke nødvendigvis finne sted om sommeren. Hadde det ikke vært fint med en jazzfestival når nettene blir lange? Bare ikke samtidig med Oslo World?

Les også: Fest for jazzfolket (Dagsavisen+)

Findings er kanskje seg selv nok, men Melafestivalen, som presenter artister fra hele den vide verden, har en musikalsk profil som appellerer sterkest til den nysgjerrige, eventyrlystne delen av publikum som også kunne tenke seg å gå på jazzfestivaler. Oslo kammermusikkfestival fortsetter heldigvis for seg selv i hele neste uke. Men en rekke fremragende musikere på programmet.

I en litt mer positiv tone er det fint å se at det er stor forvirring stilmessig rundt disse festivalene. 9 Grader Nord kunne, med litt tilpassing av repertoaret, spilt på alle disse fem festivalene. Ellen Andrea Wang står på programmet til Oslo kammermusikkfestival i år, selv om hun har vært på en og annen jazzfestival tidligere. Hkeem kunne sikkert godt spilt på Findings i kveld, men står på scenen på Mela.

I forkant av sommeren er det litt mer orden på festivalsakene. I juni neste år blir det Piknik i Parken, OverOslo og nyinnflyttede Tons of Rock tre påfølgende uker, i tillegg til hva som måtte dukke opp av store navn på Voldsløkka. Markedet virker nærmest umettelig. Om noen har lyst til å prøve seg med enda mer: Hva med juli?

Saken fortsetter under bildet.

Festivalene overlapper hverandre på flere måter. Hkeem er på Mela, kunne vært på Findings.

Festivalene overlapper hverandre på flere måter. Hkeem er på Mela, kunne vært på Findings. Foto: Ida Bjørvik

Lørdag kveld presenter Melafestivalen det sørafrikanske koret Ladysmith Black Mambazo. Først hørt på nordlige kanter på Paul Simons «Graceland», sist sett på Dronning Elizabeths bursdagskonsert i Royal Albert Hall i juni. Med gratis adgang er det et rimelig eksklusivt opplegg for Oslos befolkning også. Men så er det altså åpningskonsert på Oslo kammermusikkfestival, Goran Kajfes på Blow Out! og 9 Grader Nord på Oslo Jazzfestival. Et tips: Alt dette foregår ikke helt samtidig. Ladysmith Black Mambazo synger kl. 20.00. Det går an å få med seg enda mer etterpå.

Nyeste fra Dagsavisen.no: