Nye takter

R. Kelly med langt forsvar der han nekter for å være pedofil

Den omstridte sangeren R. Kelly har gitt ut en 19 minutter lang sang der han nekter for overgrep mot unge jenter.

FILE - In this June 30, 2013 file photo, R. Kelly performs at the BET Awards in Los Angeles. Kelly sings about his troubles and battles in a new 19-minute song, addressing sexual abuse claims against him that remerged and put a screeching halt on his career. The song, “I Admit ,” was posted to Soundcloud on Monday, July 23, 2018. (Photo by Frank Micelotta/Invision/AP, File)

«I Admit» ble lagt ut opp på musikkplattformen SoundCloud mandag. I den 19 minutter lange sangen kommer R. Kelly med innrømmelser som at han er i økonomisk ruin og at han har mistet de fleste av sine venner. Han nekter for at han driver en sex-kult og at han liker unge jenter. Han vedgår også at han ikke kan lese.

I refrenget synger han: «Jeg innrømmer det, jeg gjorde det», men i teksten peker samtidig R. Kelly på at han ikke er dømt for noe som helst.

Unge jenter

Kelly starter ved å bringe opp de mange beskyldningene om seksuelle overgrep som er kommet mot ham i årevis og da særlig mot unge jenter:

«Jeg innrømmer at jeg ikke er perfekt. Jeg sa aldri at jeg var perfekt. Si at jeg misbruker disse kvinnene. Hva faen, det er litt absurd.»

R. Kelly har lenge hatt beskyldninger om at han er pedofil hengende over seg og har inngått forlik med flere jenter. Han skal også ha giftet seg med sangeren Aaliyah da hun var mindreårig.

R. Kelly vedgår i sangen at han liker å ha seg med unge jenter, men nekter for å være pedofil:

«Jeg innrømmer at jeg puler med alle damer, både eldre og unge damer. Men fortell meg hvordan de kan kalle det pedofili, fordi det er sprøtt», synger han.

Den omstridte sangeren har lenge blitt anklaget for atferd som har variert fra tvilsom til kriminell.

Han ble anklaget for barnepornografi etter at et videoopptak, som fant sin vei til nettet, syntes å vise ham ha sex med en tenåring, skriver Mirror Online.

R. Kelly ble frikjent av alle anklager i 2008 og fortsatte å gi ut hits og turnere. Men han har møtt motbør. Spotify vil ikke lenger promotere R. Kelly og legge han til spillelister. Flere konsertsteder nekter dessuten å booke R. Kelly.

Sex-kult

I «I Admit» avfeier R. Kelly også beskyldningene om at han driver en sex-kult og hjernevasker unge kvinner, mens han holder dem fanget:
«Si at jeg misbruker disse kvinnene, hva faen, det er noe absurd dritt. 
De er hjernevasket, egentlig? Kidnappet, egentlig? Kan ikke spise, egentlig?», synger R. Kelly til sitt forsvar.

Les hele «I Admit» her.

Misbrukt

I sangen hevder også R. Kelly at han selv ble misbrukt som barn, men går ikke inn på av hvem, annet enn at det er et familiemedlem.

Ryktene har lenge gått om at R. Kelly ikke kan lese. I «I Admit» bekrefter han dette.

«Jeg innrømmer at jeg ikke kan stave en dritt. Jeg innrømmer at alt jeg hører er hits. Jeg innrømmer at jeg ikke kunne lese teleprompteren når Grammy spurte meg om å presentere», synger han.

Det er også derfor han er blakk, mener han:

«Sa jeg hadde dysleksi. Kunne ikke lese alle de kontraktene. Nå er sannheten i denne meldingen; Jeg er en rakafant legende».

– Desperat

Ida Madsen Hestman, musikkritiker og kulturjournalist i Dagsavisen, kommer ikke til å høre på artistens budskap.

– Jeg har ikke hørt sangen, og tror ikke jeg kommer til å gidde. Dette lukter bare som et desperat forsøk på å kare til seg strømmeklikk og spenn på bekostning av overgrepssaker han selv er anklaget for. Sånt vinner man sjelden en rettssak av, sier hun.

På Twitter er reaksjonene sterke:

En bruker påpeker at han nå kan strømme musikken fordi R. Kelly ikke lenger eier sine egne utgivelser.

En annen påpeker at R. Kelly har bedyret sin uskyld tidigere.

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.