Nye takter

Som bestilt fra Powell

Det låter fett når Hayden Powell og hans trio skal gjøre andres låter til sine egne.

Bilde 1 av 2

Hayden Powell

«Six Commissions»

Periskop

Hva gjør du hvis du allerede har gitt ut tre album med eget låtmateriale og har lyst på en ny utfordring? Du ber noen av de fremste låtskriverne du kjenner om å skrive ferskt materiale for deg. I hvertfall hvis du heter Hayden Powell. Til det fjerde albumet fra trompetisten har ulike musikere skrevet hvert sitt stykke for trioen hans. Og vi snakker her om et stjernelag av Mats Eilertsen, Per «Texas» Johansson, Espen Reinertsen, Natacha Atlas/Samy Bishai, Iro Haarla og Erlend Skomsvoll.

Som tittelen antyder er det altså snakk om seks låter skrevet for trioen, på et album som i tillegg rommer tre rene improvisasjoner, som i seg bekrefter trioens styrke. De seks som har skrevet for Powell og hans lag, eller strengt tatt sju, siden Natacha Atlas har skrevet et stykke sammen med fiolinist Samy Bishai, skal alle ha fått full frihet til å skrive i egen stil, med et uttalt mål om å utfordre trioen. Dette er riktignok ikke ukjente musikere for trompetisten og trioen hans, det er stort sett snakk om musikere Powell allerede har samarbeidet med i ulike sammenhenger. Det er likevel ingen tvil om at dette er en reell utfordring.

Powell har gjennom de forrige albumene vist at han kan skrive fine låter, han har dessuten med seg musikere på laget som også skriver. Likevel velger han altså å be andre om å skrive for seg. Det er et kult grep. Og jeg kan ikke skjønne annet enn at Powell må ha vært fornøyd da låtene tikket inn. Trioen har fått i fanget et knippe sterke låter, med stor spennvidde, fra den mer groovy åpningslåten «Junior Days», signert bassist Eilertsen, til til en vakker avslutning med «Enn dét», signert Erlend Skomsvoll. På veien dit er de innom høyst forskjellige låter, som minimalistiske «Vent på mitt signal» av Espen Reinertsen, og smekre og romantiske «Ruler of All Things», av den finske pianisten og komponisten Iro Haarla, en av dem Powell allerede har jobbet med.

Det krever sitt å håndtere komposisjoner med en bredde som dette. Powell har med seg et lag som gjør det på glitrende vis. Trioen er den samme som på de forrige albumene, i tillegg til Powell selv på trompet teller trioen pianist Eyolf Dale og bassist. De makter å skape noen utrolig fine øyeblikk ut av dette låtmaterialet, på det som i sum er blitt et veldig fint album fra trioen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: