Nye takter

Skavhellen er en ung mann i en gammel sjel

Jarle Skavhellen albumdebuterer med fargerike drømmer om gode tider.

Dagsavisen anmelder

5

Jarle Skavhellen

«The Ghost In Your Smile»

Network

Jarle Skavhellen var med på lista over Dagsavisens utvalgte før Bylarm i 2017. Han ble omtalt i programmet som «høylytt mumling», mens vi mente at sangen hans var alt annet, «en klar og tydelig stemme i mylderet». Konserten vi så etterpå bekreftet inntrykket. Debutalbumet gjør det igjen. Det er ikke alltid de som roper høyest om oppmerksomhet som trenger best gjennom.

«The Ghost In Your Smile» lager sanger som antyder at Skavhellen er ung mann i en gammel sjel. Som gjerne innrømmer at han er påvirket av 60-tallets Greenwich Village i filmen «Inside Llewyn Davis», av virkelighetens Bob Dylan, Dave Van Ronk og Phil Ochs, men som høres ut som han også har latt seg rive med videre i dette tiårets mange stemningsfulle farger. En drømmer, med sterke nostalgiske trekk, men usedvanlig god å høre på.

Skavhellen lærte å spile gitar av den elektriske virtuosen Mads Eriksen, men som står for en mer forsiktig akustisk traktering av instrumentet selv, noe som får den uttrykksfulle stemmen til å komme enda bedre til sin rett. Arrangementene er ofte store og delikate, det meste spilt selv sammen med produsenten Tyler Johnson. Det er ikke ofte vi hører så storslåtte popproduksjoner som «Now That I Know».

Halvparten av låtene på «The Ghost In Your Smile» har vært ute enkeltvis, men det hjelper på oppmerksomheten å få samlet dem. Dette høres nemlig ut som et album av beste merke. Som en artist med tydelige internasjonale ambisjoner er det også storartet at hans vil klare seg uten et eller annet fiffig artistnavn. Det kan effektivt nok å hete Jarle Skavhellen for en artist som er litt utenom det vanlige.