Nye takter

I sin egne åpne klasse

Bendik Hofseth nye album er et svært ambisiøst verk. Krevende, men givende for dem som tar seg tid til å høre etter.

Bendik Hofseth

«Atonement»

C + C

I 2016 ble 25-årsjubileet til Bendik Hofseths album «XI» feiret med nyutgivelse, konserter og hyllestalbum med medvirking fra Morten Harket, Jarle Bernhoft og en lang rekke andre. Dette førte forhåpentligvis til et oppsving i interessen for Hofseths sang og musikk. «Atonement» er igjen et svært ambisiøst stykke kunstpop som vanskelig lar seg beskrive, men definerer seg selv i løpet av den timen albumet varer. Og redefinerer seg igjen og igjen de neste gangene vi hører etter, og hele tida oppdager nye detaljer som styrker helheten. Albumet kan godt være vanskelig, men det er også vakkert og varmt.

«Atonement» er også et konseptalbum, beskrevet som sanger som kommer i par, om nedturer og oppreisning. Disse sammenhengene er ikke direkte opplagt, selv om de ligger som et premiss for musikken. Tekstene kan noen ganger virke litt unødig utpønskede, men meningen ligger klar i Hofseths fine stemme, for ikke å snakke om når han finner fram saksofonen.

###

Bendik Hofseth opptrer sammen med Eivind Aarset (gitar), Mats Eilertsen (bass), Helge Iberg (piano) og Paolo Vinaccia (trommer), med strykere og kor, og flere gjestemusikere i tillegg. Innenfor den overordnede helheten gir dette også flott variasjon. Anneli Drecker synger duett i «We». I «Oh, My Country» hører vi Mike Mainieri på vibrafon, Hofseths gamle mentor fra gruppa Steps Ahead. «I.O.U» har afrikanske undertoner, med sanghjelp fra Sidiki Camara fra Mali. «Stay» kommer med en funky latinamerikansk beat. «Don’t You Hold Me Back» er direkte heavy med fuzzgitarene til Aarset. «Shadow Sights» høres ut som en vond historie, men er oppløftende vakker når koret kommer inn som en beroligende faktor. Alt dette til sammen, og enda mer til gjør «Atonement» til et uvanlig innholdsrikt album.

«Atonement» framføres med fullt band og Mike Mainieri på Samfunnshuset i Moss 13. mars, Sentralen i Oslo 14., Spor 5 i Stavanger 15. og Lillestrøm kultursenter 17. mars. Bendik Hofseth spiller også med gruppa The Maze, med Jacob Young, Mats Eilertsen og Paolo Vinaccia, og igjen Mike Mainieri som gjest, på Cosmopolite i Oslo søndag, 11. mars.

Mer fra: Nye takter