Nye takter

Alt som skal til

Erlend Ropstad fortsetter å overbevise.

Dagsavisen anmelder

5

Erlend Ropstad

«Alt som har hendt»

Later Gator

Erlend Ropstads sjette album begynner stemningsfullt instrumentalt med piano, gitar og noe som høres ut som regnvær. Veldig kos. Det høres nesten ut som en hilsen til Aftenposten, som før Øya i fjor famøst klassifiserte Ropstad som musikk som passer til å ligge i gresset og snakke med venner.

Idyllen tar fort slutt, for «Baby, er du våken» skurrer sånn som vi etter hvert er blitt vant til fra den tidligere visesangeren. Ropstad synger om en million tanker som han forsøker å skrive ned, og er i det samme humøret som han har vært på sine foregående album. «Sånn som det ser ut nå/Er en av oss heilt aleine», synger han, og sånn ser det ut i de fleste andre sangene også.

«Alt som har hendt» høres ut som en oppfølger til lovpriste «Det beste vi får til», det 5. høyeste norske album på Kritikertoppen 2015. Uten å ta hensyn til å gå så langt videre. «Ta meg med» har den lille undertonen av Velvet Underground som har begynt å høre med. De mørke synthstemningene kommer fram igjen i «Folk spør meg om deg».

«Vi henter de om natta» er en uhyggelig aktuell sang om mennesker ikke passer inn. «Nå som måneden er desember/Må alle sitte still/Under gatelyset daler engler ned i skjul, synger Ropstad. Den blir neppe en alminnelig julefavoritt, men det er godt at han sier fra. Nå er skurret nærmest blitt brutalt, slik det passer seg for en sånn tekst.

«Alle lysene på Ullevi» har en konsert med Håkan Hellström som bakteppe – som Ropstad faktisk delte gitarist, Mathias Hellberg, med i fjor. Større er ikke verden. Selv om han har et stykke igjen til de største arenaene kan vi håpe på at Erlend Ropstad utvider omgangskretsen enda litt til denne gangen.

Spiller på John Dee i Oslo 13. januar.