Nye takter

Rocker ved reformasjonen

– Utenfor kirken ser det ut som det er større interesse rundt halloween enn for reformasjonen. Vi forsøker å sette i gang noen følelser rundt dette, sier Torbjørn Sandvik. Hans gruppe Glittertind gir ut et konseptalbum om det Martin Luther satte i gang for 500 år siden.

Torbjørn Sandvik (foran) og gruppa Glittertind.

– Hendelsene rundt reformasjonen er ikke så kjent, men er viktige i forhold til hvem vi er i dag, og for utviklingen av samfunnet i Europa og Amerika. Dette må ikke bare stues bort i kirken, mener Torbjørn Sandvik, sanger og låtskriver i Glittertind. Med det nye albumet «Himmelfall» ser de hendelsene for 500 år siden fra en rekke nye synsvinkler.

Les også: Mannen som splittet Europa

Favner bredt

Glittertind startet tidlig i det nye århundret. De fikk et gjennombrudd med albumet «Djevelsvart» i 2013, da de spilte på Inferno-festivalen samtidig som sangen «Kvilelaus» var flittig spilt på NRK P1. Bredere går det ikke an å favne i norsk musikk. Gruppas forrige album var «Blåne for blåne» i 2015, en hyllest til gjenoppbyggingen av Europa etter 2. verdenskrig.

«Himmelfall» er en samling sanger som ikke forteller en enkel historie, selv om åpningssporet som heter «Olav Engelbrektsson» legger visse føringer. Gruppas nettsider har imidlertid detaljerte beskrivelser av bakgrunnen for hver sang. Konseptalbumet er et storslått prosjekt?

– Ja, det kan du si. Dette er større enn oss selv. Opprøret Martin Luther startet for 500 år siden fikk store konsekvenser for hvem vi er i dag. Åpningssangen handler om at det er de 500 årene før som går under. Andre sanger handler om å miste troen på verden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen feiring

«Himmelfall» høres ikke akkurat som en feiring av 500-årsdagen for Martin Luthers 95 teser?

– Da det gamle verdensbildet ramlet sammen sto folk igjen med Gud og enkeltindividet. Dette var starten på en voldsom individualisme. Det er noe trist i forholdet folk fikk til kirken, som et autoritært redskap for kongen. I Danmark og Norge ble utrydding av hekseriet og styrking av seksualmoralen de viktigste satsingsområdene, forteller Torbjørn Sandvik. Han mener at kulturen vår er preget av dette fortsatt, på godt og vondt, både økonomisk og politisk.

– Før reformasjonen kunne folk som hadde syndet få en bot, og be fadervår. Etter reformasjonen lette folk etter tegn på om de var frelst. Et av de tegnene var om de var rike. Vi fikk en protestantisk arbeidsetikk, der det var viktig å samle opp penger og investere. Den tankegangen lever videre i dag, i en voldsom individualisme. Jeg lengter ikke tilbake til tida før reformasjonen, men det er verdifullt å forstå hvorfor ting er som de er, sier Sandvik.

Minner om Trump

«Forføreren» er en sang som springer ut fra likheter med Martin Luther og Donald Trump, som utnyttet folkelig frustrasjon og tok et oppgjør med eliten. Sangen ble opprinnelig laget før presidentvalget i USA i fjor, men er nå tilpasset reformasjons-konseptet. «Finst ikkje meir» er en sang om den gamle drømmen om Amerika, og hva det er blitt til i dag.

– Amerika var drømmen om et fristed, et land for flyktninger, som nå holder på å bli stengt inne i seg selv, mener Sandvik.

Sangene har imidlertid ikke eksplisitte tekster om reformasjonen.

– Vi stoler på lytterne, at de kan gå inn i sangene, reflektere over dem, og legge til sine egne tanker. Uansett hvilken tro man har, eller om man ikke har noen tro, så har man et forhold til denne kulturarven, sier Sandvik.

Dagsavisens anmeldelse av Martin Luther-biografi: Propagandist av Guds nåde (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

Åndelige opplevelser

– Jeg ser ikke på meg selv som kristen. Men jeg har en åndelig opplevelse av musikk, lyrikk og kunst. Jeg liker det mystiske, som ikke er satt i system. Jeg er interessert i historie, og kulturhistorie og synes det er spennende å se etter nye sammenhenger, for å finne ut hvor vi kommer fra. Det gjør meg tryggere på meg selv, mener Torbjørn Sandvik.

«Himmelfall» inneholder også Glittertinds egne utgave av Martin Luthers egne salme «Vår gud han er så fast en borg»

– En salme som har gått treigere og treigere opp gjennom historien. Vi har frisket den litt opp, bearbeidet teksten, gitt den et nytt arrangement og gjort den mer folkelig.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen