Nye takter

Blues fra Malmø og omegn

Sentral og massiv i skandinavisk rock: Thåström med nok en solid plate.

Dagsavisen anmelder

5

Thåström

«Centralmassivet»

Universal

Tittelen på den nye plata til Joakim Thåström henspiller på et fjellplatå i Sentral-Europa. Det er fristende å si at Thåström har noe av den samme tilstedeværelsen: Stor og sentral og ubevegelig i skandinavisk rock (stein). Det er på samme vis noe betryggende og litt irriterende over hvordan Thåström i stadig mindre grad stiger ned til menneskene, mens han ufortrødent holder på med sitt: Han kverner ut sin blåmørke, industrielt-elektronisk komplekse togrepsrock. Det er hans blues for et nytt årtusen, med nytt album cirka annethvert år.

Han har gjort ett intervju i forbindelse med plata, med Dagens Nyheter. Her forteller han at han gikk i studio med ingenting klart annet enn fire tekstlinjer. Dette er altså lyden av Thåström som prøver seg fram. Plata åpner med «Bluesen i Malmö», som er Thåström i fint skildrende stil, med hans gjenkjennelige poetisk blikk igjen rettet mot en havneby. Plata igjennom er Thåström på konstant reise, her i spennet Berlin – de amerikanske sørstatene – Sverige, samt Oslo på 17. mai: «Gud bevara snøblandad regn på Karl Johan» synger han i «Aldrig av med varandra», en skildring av et par som har vært sammen lenge, kanskje for lenge, men ikke kan eller vil bli av med hverandre. Selv om denne såre og fine balladen er utypisk for resten av plata, som gjennomgående låter langt hardere og tyngre, kan bildet representere kjernen i Thåstrøm som artist. Sludd om våren og slitesterk kjærlighet i skandinavisk storby.

Thåström gjør ikke så mye nytt på denne plata. Han videreutvikler bandsoundet og selvframstillingen som han har holdt på med siden «Skebokvarns 209» (2005) og som – mener jeg fortsatt – nådde toppen på «Beväpna dig med vingar» (2012). Det er kanskje for sent å etterlyse flere radikale gjenoppfinninger fra Thåström, nå 60. Men det han gjør her på «Centralmassivet» gjør han riktig godt.

Spiller i Oslo Spektrum 20. oktober og i Stavanger Konserthus 21. oktober.