Nye takter

Bra, bare så du vett det

Gamle Idol-vinnere blir som helt nye idoler.

Dagsavisen anmelder

4

Stavangerkameratene

«Stavangerkameratene»

daWorks

Stavangerkameratene kommer med dårlige odds. Med to tidligere Idol-vinnere, som var blant de første som skulle få merke at jakten på en stjerne ikke nødvendigvis førte til at vinneren virkelig ble en stjerne. Kjartan Salvesen (Idol 2004) og Glenn Lyse (Idol 2007) har nå dannet en slags supergruppe med Tommy Fredvang (X Factor 2009) og Ole Alexander Mæland (The Voice 2012, dessuten medlem i Elle Melle). Og så går det faktisk ganske bra, hvis man hører Stavangerkameratene på deres egne premisser.

Stemmene deres har det aldri vært noe i veien med. Det var det gjennomsnittlige bransjeorienterte repertoaret som sviktet til å begynne med. Alt dette hadde vært bortimot verdiløst på engelsk. Med de nye sangene sine (hovedsakelig skrevet av Lyse) treffer Stavangerkameratene folk hjemme, med hjerte, ikke for mye smerte, men desto bedre humør.

Albumet begynner med store fanfarer i «Bare du». Refrengets «kom igjen, kom igjen» legger opp til massiv allsang. Stavangerkameratene er lyden av festlige sammenkomster, uten større baktanker enn å få dama med i parken og «mada endene». Kameratene legger seg stilistisk det populære sjiktet mellom folkrock («Bare så du vett det» og «Vekk meg opp», en fornorskning av Aviicis «Wake me Up») og feststemt western schwung («Du lure ikkje meg»). Her er også den svermeriske kraftballaden «Eg vett at du såg meg», og poprock med mer kubjelle mot slutten av «Forelska meg i deg igjen». Alt godt kalkulert, og en oppskriftsmessig suksess.