Nye takter

Enda mer av det samme

Drakes nye album slettet umiddelbart Ed Sheerans ferske verdensrekord i strømming. Men det oppleves ikke som et ordentlig «nytt album».

Drake er utvilsom en av verdens største popstjerner, selv om ikke alle låtene hans  innfrir.

3

Drake

«More Life»

OVO Sound

Drake er rapperen som også sang og førte sammen pop og hip hop. Han ble med det en av verdens største popstjerner. Han har funnet en formel der smektende ballader og mjuke temaer server en del av fansen, mens Drake krangler med andre rappere og den slags for å serve resten.

Formelen har fungert i en årrekke og hand «Views» er en gigantisk suksess. Det albumet var akkurat som hans andre, bare litt kjedeligere. «More Life» er mer av det samme, bare litt slappere. Her gjøres det samme en gang til. Som i «Pasionfruit», som bare er en variant av «One Dance», og Drake blir som en blek kopi av seg selv.

De første tallene er kommet inn og folk ser ut til å strømme albumet i stort antall. Spørsmålet er om ikke Drake risikerer en dupp i popularitet ved å gi ut den samme platen hver gang. Men det er ikke sikkert fansen blir like skuffet når man strømmer og ikke kjøper en plate. Den oppleves som gratis. Ja, litt som en miksteip.

Selv kaller Drake dette for en spilleliste. Det er jo et par fine sanger her, men det er langt mellom dem. Her får vi litt house i «Get It Together», smektende R & B i «Nothings Into Somethings» og «Teenage Fever», som sampler Jennifer Lopez, og streit hip hop i «Free Smoke». Tekstene spenner fra røykehyllester, sengegym og moro, til tøysete alvor og oppblåst ego. I hvert fall virker det som om Drake mangler en dash selvinnsikt.

Gjestene inkluderer folk som 2 Chainz, Kanye West, Young Thug og Sampha. Alle gjør som de pleier, men det er thugger som underholder mest. Med få høydepunkt er det vrient å se for seg at «More Life» blir noe mer enn et hvileskjær før neste skive, som visstnok allerede er på vei.

Drake er fra Canada og er med det en som kom utenfra og ble en av de aller største i en amerikansk øvelse, nemlig rap. Han er blitt en ledestjerne og har endret hip hop for alltid. Han har fylt den kommersielle delen av hop med både sang og humør. Eller, kanskje ikke humør, men han har ofte et glis på lur og hvem kan se hans «Hotline Bling»-dans uten å dra på smilebåndet. Ja, han har rett og slett behandlet sin hip hop som popmusikk og høster fruktene for det.

Så får vi se hvor lenge det varer. For med «More Life» er det lite som peker framover og Drake står på kunstnerisk stedet hvil.