Nye takter

Gjennomslag for Hjerteslag

Bowie kan ingen gjøre noe med, men årets beste norske låt er utvilsomt «Sang til Sonja» av bergensgruppa Hjerteslag.

Nesten tre år er gått siden vi skrev at Hjerteslag var en av de beste nye gruppene i Norge, etter deres deltakelse på Bylarm. I fjor kom debutalbumet «Møhlenpris Motell», til strålende kritikker, men uten uttelling på Kritikertoppen. Dette har endret seg nå, når de ender på 7. plass på albumlista med «Vannmann86», og helt oppe på 2. plass på låtlista med «Sang til Sonja», bare forbigått av David Bowies «Lazarus».

Dagsavisen anmelder «Vannmann86»: Hjerte på rette stedet

Stort og større

Hjerteslag låter så stort at de må få et større publikum, skrev vi her i avisa om albumet «Vannmann 86» i høst. Gruppa fylte John Dee i november, og på nyåret er de klare for Rockefeller. Det skjer plutselig veldig mye rundt Hjerteslag.

– Overveldende, men bare fint. For oss er det toppen av lykke å holde på med dette. Vi gleder oss enormt til å spille mer neste år, sier Robert Eidevik.

Mens det ble sagt at sangene på debutalbumet handlet om Eidevik selv, skal de nye sangene være mer karakterdrevet. Inkludert «Sang til Sonja».

– Sonja er en fiktiv karakter. Men den er bygget på en ordentlig person, som vet det selv. Samtidig kan hun være hvem som helst. Sangene på det forrige albumet var mer selvbiografiske. De nye handler om andre mennesker, men jeg er til stede som forteller og observatør. Jeg synes måten historiene blir fortalt på nå er bedre, de tar sangene et steg opp, mener Robert Eidevik.

– Når folk blir spurt sier de fleste bare at de liker bra musikk. Ingen spesiell sjanger, bare bra musikk. Der har vi kanskje truffet en nerve. Men vi håper at gitarrocken kommer litt tilbake nå. At unge velger å spille instrumenter, å spille sammen, i byer eller distriktene, enten det er i øvingslokaler eller på store festivaler, det er viktig for Kultur-Norge, mener Eidevik.

Fra Loddefjord

Robert Eidevik er fra Loddefjord, fra de samme omgivelsene som startet den forrige bergensbølgen for åtte år siden. Hans første band, Di Kjipe, er nevnt i Nye Takters første presentasjon av 5071-miljøet i 2008, og var med på den fremtidsrettede «Opplett»-samlingen samtidig, med John Olav Nilsen, Fjorden Baby, Lars Vaular og Razika. Eidevik har ikke hatt noe mot å vente litt lenger på sin del av oppmerksomheten.

– Jeg har alltid bare gjort det jeg liker. Jeg har ikke hatt noe ønske om å «slå gjennom», sier Eidevik. Og siden vi nå har brakt uttrykket på bane: Da vi så gruppa på et stappfullt Revolver på Bylarm 2014 fikk de oss til å utbryte at Hjerteslag snart er like gode som Gjennomslag, bergensgruppa som satte sitt preg på byen tidlig på 80-tallet. Hjerteslag har nemlig en litt gammeldags, 80-talls omgang med rocken. Gode melodier, poetiske tekster, med ropende refrenger blir aldri helt umoderne.

– Jeg har jo hørt på Gjennomslag. «Kommunikasjon» er en stor låt. Men Hjerteslag er bedre enn Gjennomslag, slår Robert Eidevik ettertrykkelig fast.

Hele låtlista: Årets beste låter

Hjerteslag spiller på Tou i Stavanger 10. februar og Rockefeller i Oslo 18. februar.

Kritikertoppen 2016 - album: Høyt i toppen, den svarte stjerna

De som stemte

Disse har vært på med Kritikertoppen 2016:

Arild R. Andersen (Aftenposten), Svein Andersen (Aftenposten), Cecilie Asker (Aftenposten), Martin Anfinsen (Adresseavisen), Marius Asp (NRK), Øystein Bagle-Tennebø (Musikknyheter), Anette Basso (Stavanger Aftenblad), Jon Vidar Bergan (Musikknyheter), Eirik Blegeberg (Klassekampen), Tor Martin Bøe (VG), Terje Eidsvåg (Adresseavisen), Marius Emanuelsen (Morgenbladet), Eli van der Eynden (NRK), Geir Flatøe (Stavanger Aftenblad), Leif Gjerstad (Leffes Lab), Robert Gjestad (Aftenposten), Ruben Gran (NRK), Amund Grepperud (NRK), Roald Hansen (Firdaposten), Jørgen Hegstad (NRK), Ole Jacob Hoel (Adresseavisen), Egon Holstad (iTromsø), Lars-Ove Håhjem (Musikknyheter), Victor Josefsen (Deichmans musikkblogg), Aslaug Olette Klausen (Ballade), Eirik Kydland (Eno), Tord Litleskare (Gaffa), Ellen Lund (Gaffa), Chris Monsen (Klassekampen), Charlotte Myrbråten (Klassekampen), Alyssa Nilsen (Musikknyheter), Morten Ståle Nilsen (VG), Ørjan Nilsson (Bergensavisen), Robin Olsen (Musikknyheter), Bernt Erik Pedersen (Dagsavisen), Ali Reza Sofi Pour (NRK), Geir Rakvaag (Dagsavisen), Per Asbjørn Risnes (Dagens Næringsliv), Espen Rusdal (Dagsavisen), Øyvind Rønning (Dagbladet), Sandeep Singh (VG), Rune Slyngstad (Avisa Nordland/Fædrelandsvennen), Tom Skjeklesæther (Klassekampen), Espen Nørvåg Slapgård (Metal Hammer), Asbjørn Slettemark (Aftenposten), Helge Skog (iTromsø), Olav Solvang (Vårt Land), Tore Stavlund (Jazznytt), Geir Magne Staurland (Gaffa), Mode Steinkjer (Dagsavisen), Svein Strømmen (Natt & Dag), Stian Svehagen (Musikknyheter), Katrine Sviland (Aftenposten), Stian Stakset (Morgenblandet), Eivind August Westad Stuen (Aftenposten), Svein Terje Torvik (NRK), Victoria Tronstad (Gaffa), Kjetil Ullebø (Bergens Tidende), Erik Valebrokk (Mitt liv som Erik), Audun Vinger (Dagens Næringsliv), Øyvind Vågnes (Dag og Tid), Ando Woltmann (Morgenbladet), Katrine Angelica Østlyng (Gaffa), Olav Østrem (Klassekampen) og  Torgrim Øyre (Dagbladet).

Mer fra Dagsavisen