Nye takter

Marit Larsens ønskesanger

Marit Larsen feirer ti år som soloartist med å nå nye høyder.

Hva ville Joni gjort, spør Marit Larsen, og gjør noe annet selv. FOTO: INGRID POP

5

Marit Larsen

«Joni Was Right»

Håndbrygg Records

Ti år er gått siden Marit Larsen sto fram som voksen soloartist, og etablerte seg som en av det nye århundrets mest spennende sangere og låtskrivere. Nå har hun startet sitt eget plateselskap, og sangene på dette minialbumet høres virkelig ut som sånne hun har hatt lyst til å synge lenge. De kommer to år etter forrige album, der hun dro til Nashville for å lage ei plate inspirert av store forbilder, og i stedet ble mer strømlinjeformet enn noen gang etter M2M. «When The Morning Comes» tok henne ikke langt videre, selv om den nettopp er utgitt i USA.

«Joni Was Right» er en opplagt referanse til Joni Mitchell, men bare som inspirasjon. Joni Mitchell har ikke gjort så mye som ligner på dette. Vi slipper derfor å sammenligne. De nye sangene til Larsen tar henne derimot opp på nivå med de fremste moderne amerikanske folkesangerne. Åpningen «Running Out Of Road» er den mest herlig oppløftende sangen hun har laget siden «Don’t Save Me» for ti år siden. Noen «du-du-du»-koringer er som snytt ut av «Suite: Judy Blue Eyes» med Crosby, Stills & Nash, men dette forsterker bare den stilsikre følelsen.

«Morgan I Might» handler om en følelsesladet affære, Morgan her er neppe gitarmerket som Ane Brun hyllet på debutalbumet sitt, men kjærligheten til strengeinstrumentene ligger tjukt utenpå disse sangene. Med fremragende fingerspissfølelse, godt hjulpet av Mari Sandvær Kreken, Tor Egil Kreken og Christer Slaaen. Disse fantastiske fire skal gjøre konserter sammen framover. Det kan bli spennende å høre resten av repertoaret til Marit Larsen i en slik sammenheng. Til slutt setter hun seg alene bak pianoet og avslutter vakkert med «A Stranger Song».

«Joni Was Right» er bare fem korte sanger, men i dette tilfellet er mindre mye mer enn det meste ellers. Vi tar gjerne en runde til, som side 2 på et helt album som fort kunne blitt Marit Larsens beste.

Marit Larsen spiller på Gaffel & Karaffel i Stavanger 28. april og Grefsenkollen i Oslo 30. april.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen