Nye takter

Balladen om Benny Borg

Etter mange år som Elvis Presley og Johnny Cash er det godt å høre Benny Borg som seg selv igjen. Med sitt beste album i en 50 år lang karriere.

Benny Borg har laget et sterkt personlig album. Søndag gjør han en stor  jubileumskonsert på Chat Noir. FOTO: ASBJØRN O.A.R. RIBE

5

Benny Borg

«Den største reisen»

Skipop

24 år er gått siden sist Benny Borg ga ut et album. Det er ikke denne delen av virksomheten som har vært den viktigste. Ikke før nå. «Den største reisen» er et sånt album som høres ut som det var nødvendig å lage. Den er preget av hans kones død i 2013, og selv om Borg er lett gjenkjennelig i forhold til «I dag» fra 1992 går han likevel nye veier nå.

Benny Borg er svensken som ble en institusjon i norsk showbusiness. Men han er mest kjent fra den lettere delen av musikklivet. Hans «Balladen om Morgan Kane» satte i gang Norsktoppen, han sang «Småting» med Grethe Kausland i MGP, var med i revyer med Dizzie Tunes, skrev sanger som «En spennende dag for Josefine» og «I Love Norwegian Country» som andre gjorde kjent, og satte opp forestillinger basert på livene til Elvis Presley og Johnny Cash. Som var langt mer enn dumme parodier. Det var først når jeg så ham som Elvis og Mannen I Svart at jeg skjønte at det fantes større dybder i musikken til Benny Borg også. Og selvfølgelig den der bursdagsfesten der han spilte gamle rockelåter mens DumDum Boys gjorde så godt de kunne for å henge med bak ham.

«Den største reisen» er det mest alvorstunge albumet Borg har laget. «Jeg trodde ikke det kunne skje» er albumets mest gripende stund. Men bare noen få av sangene handler konkret om savnet av hans kone. De fleste sangene er likevel preget av tung ettertenksomhet og høytidelig livsvisdom.

Borg har skrevet alle sangene selv, med unntak av «Stjernen vår jord» som har tekst av Herman Wildenvey. Vi kjenner også igjen mye av melodien til 60-tallsslageren i «Sånn er livet» i sangen som heter «Anita Lindblom», en hyllest til hun som sang den. «Edith Gassion» er en minst like respektfull hyllest til Edith Piaf.

Les flere musikkanmeldelser på Dagsavisen.nos musikkseksjon Nye Takter 

Benny Borg har noen gamle ringrever som Øystein Sunde, Steinar Ofsdal og Sigmund Groven i ryggen. Men albumet er produsert av Åge Reite og Rune Berg, og sistnevnte har også med seg sin gamle gruppe Number Seven Deli. Dette er likevel ikke et sånt hipsterprosjekt der yngre krefter forsøker å overstyre gamle kunster. Det er et album som er godt festet i den gamle visetradisjonen som Borg er kjent for, bare med et mer konsekvent, gjennomført uttrykk enn vi har hørt på platene hans før. Tanken har kanskje vært å gjøre noe av det samme som Rick Rubin gjorde for Johnny Cash i sin tid, å la artisten få skinne på egne premisser, uten de kravene en mer konservativ del av bransjen ville stille å gi ut ei sånn plate.

«Den største reisen» er full av stemningsfulle, innadvendte sanger, i bare en halvtime, sånn som mange av de klassiske albumene i denne sjangeren. Et karrierehøydepunkt for Benny Borg, i en alder av 70 år.

Slippes 11. mars.

Søndag feirer Benny Borg 50 år som artist med jubileumsforestilling på Chat Noir.

Geir Rakvaag

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen