Nye takter

Sjuende himmel

Kjetil Nernes er tilbake fra nær døden og tar med det Årabrot fra nær tragedie til nær ekstase på bandets sjuende album.

5

Årabrot

«The Gospel»

Fysisk Format

Årabrot skulle egentlig ha vært et dødt prosjekt. Bokstavelig talt. Sommeren 2014 ble bandets primus motor, Kjetil Nernes, diagnostisert med dødelig strupekreft. Men med «The Gospel» er det åpenbart at Nernes ikke bare kjempet seg gjennom dødsdiagnosen, men at han sjokkerende nok også har beholdt en av norsk metals råeste vokaler.

«The Gospel» ble skrevet under Nernes’ sykdomsleie og kombinasjonen av bitende vokal og unektelig dyster tematikk gjør «The Gospel» til en særs necro affære. På drøyt ti minutter lange «Faustus» bruker Nernes blant annet nesten fire minutter på å messe «I will remember not to sail away» til seg selv, i det som oppleves som en åpenbar påminnelse om ikke å sive ut av livet. Men det «The Gospel» er langt fra dominert av resignasjon av den grunn. Albumet åpnes blant annet på oppsiktsvekkende hardtslående vis, av et tittelspor som er intet mindre enn et direkte kall til krig. Platen preges heller gjennomgående av dikotomi, der det veksler mellom tematisk mellom aggressivt konfronterende og nedslående dystert. Nernes får støtte av store navn som Stephen O’Malley, Karin Park og Erlend Hjelvik i løpet av albumets løp. Hjelviks bidrag er norrøne retningslinjer til Helvete på «Ah feels», der Nernes parallelt synger at han er «bound for the grave». Necro indeed, og et av platas definitive høydepunkt.

Når Årabrot omtales blir bandet gjerne plassert i metalsjangeren, en sjanger de også vant Spellemann innen i 2011. Men det forholdsvis enkle musikalske uttrykket bandet baserer seg på kan nesten vel så godt omtales som punk. På «The Gospel» er dette nedstrippede uttrykket for alvor dyrket fram, kombinert med Årabrots sedvanlige melodisk fengende teft. Resultatet er en overraskende fengende plate om noe så nedslående som å nesten dø.

Mer fra Dagsavisen