Nye takter

Havnet på institusjon

Etter 25 år på siden av rockbransjen knives kulturlivet om å hedre dem. Midt i alt oppstyret vil Motorpsycho videre, og gir ut sin årvisse nye plate.

Bilde 1 av 3

– Det siste halvåret er det blitt litt mye, sukker Bent Sæther. Opera, teater, plate fra Nidarosdomen, bok, utstilling: Og nå er vi på pressekonferanse for Rockheim Hall Of Fame. Sist uke ble det offentliggjort at Motorpsycho er blant de tre som innlemmes i år, sammen med Karin Krog og Svein Finjarn.Blant de nominerte som ikke nådde opp var blant andre Bjørn Eidsvåg, Jens Book-Jenssen og Sissel Kyrkjebø.  

– Jeg vil bare si at dette fortjener vi ikke, var Sæthers første kommentar under pressekonferansen. Karin Krog påpeker at Motorpsycho og hun er på samme årets beste-liste i amerikanske Rolling Stone. Mens Svein Finjarn sier at «det er fint å bli gjort stas på, på sine eldre dager». Og Sæther fastslår at Kenneth Kapstad (36), Motorpsychos trommis siden 2007, blir den yngste i Rockheim Hall Of Fame.

– Jeg har ikke helt skjønt hva dette med Rockheim Hall Of Fame innebærer. Men jeg skjønte i dag at det ikke betyr noen penger, konstaterer Sæther.

ANMELDELSE: Geir Rakvaag om den nye plata «Here Be Monster

Storkanon

I høst åpnet Rockheim sin store Motorpsycho-utstilling «Supersonic Scientists», med medfølgende bok og samleplate. Sæther har bare så vidt vært innom utstillingen:

– Jeg har ikke lyst til å gå og se på meg selv på museum. Jeg så gjennom utstillingen to dager før den åpnet, for å sjekke at alt var på stell. Det så fint ut, og så ble jeg litt sånn (trommer nervøst med fingrene på bordet): OK, skal vi videre nå?

Og rett før jul ble de tildelt Nord-Trøndelag fylkes kulturpris, til stående applaus fra fylkestinget. Fylkesordføreren fra Høyre fastslo at «dere er ekte rockehelter» og skrøt av hvordan Motorpsycho har vært betydningsfulle byggere i sin tid.

– Storkanonisering, konstaterer Sæther.

ANMELDELSE: «Det besværlige folket» - Motorpsycho i Nidarosdomen

Bandets forrige album var spilt inn i Nidarosdomen, med kammerkor under Olavsfestdagene. De siste ukene har de spilt med danseensemblet Carte Blanche i Operaen og i Bergen (NRK2s Hovedscenen sender et program om samarbeidet på søndag). Til høsten skal Motorpsycho være husband på Trøndelag Teater, med musikk til et nyskrevet teaterstykke av Carl Frode Tiller, gjennom 38 forestillinger.

Er denne institusjonaliseringen vanskelig å forholde seg til?

– Deler av det: Ja. Men det er fint for oss som nærmer oss 50 at vi har en stemme som blir verdsatt også i institusjonsverdenen. Det er kunstnerisk utfordrende og faglig interessant, synes Sæther.

– Alt dette – opera, domkirke, teater – er bare fasiliteter hvor du får realisert musikken. Som en klubbscene eller et øvingslokale. Vi spiller det vi vil uansett, sier Hans Magnus «Snah» Ryan.

– Det er fint å bli satt pris på av sine likemenn. Men jeg blir litt ambivalent. Det er som om noen andre setter et punktum for oss. Men vi er jo ikke ferdige! Vi skal jo lage masse mer musikk!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ: Over snittet psychonautisk

Monstrene

Midt oppi alt dette gir bandet ut ny plate, slik de pleier hvert år på denne tida. Den er basert på et bestillingsverk de gjorde for Teknisk Museum i Oslo høsten 2014, og har fått navnet «Here Be Monsters». Har dette noe å gjøre med bandets klassiske 1994-album «Timothy’s Monster»?

– Det er noen lange linjer her, ja. Jeg vet ikke om du er inne på numerologi, men det er jo 23 år siden den skiva, og 23 er dødens tall, slik at det (her følger en lengre numerologisk utlegning hvor vi dessverre falt litt av, dessuten er det ikke 23, men 22 år siden «Timothy's Monster»)... så tematikken er mye av den samme. Den er en slektning, på et vis, sier Sæther.

Platas avslutning og tyngdepunkt er den 18 minutter lange «Big Black Dog». Den svarte hunden som motiv er kjent i rocken fra Led Zeppelin og Nick Drake, fra britisk folklore og klassisk blues, og fra psykiatrien som symbol for depresjon.

– Jeg bruker «black dog» fordi det er så kjent, det er en snarvei, alle skjønner hva det handler om når du bruker «black dog»-begrepet. Og hele plata er vel litt i den leia, om de mørke tingene man sliter med. Man har jo sine ting inni seg, og så synger man om det, så man slipper å bruke tid på dem til daglig, sier Sæther.

– Jeg tenkte det var en nattplate, som en Nick Drake-plate, du hører på og så tar det deppen fra deg. Mens andre har sagt at det er fin musikk å starte dagen med, en morgenplate. Det er en tonalitet på plata som ligner litt på impresjonistisk musikk – Satie, Debussy, en melankoli som kan være både mørk og lys, sier Sæther.

Denne plata ble gjort uten den svenske supergitaristen Reine Fiske, som har spilt med bandet live de siste årene og på platene "Still Life With Eggplant og Behind The Sun.

– Vi klarte ikke å synkronisere spilleplanene lenger. Han har hatt mye med Dungen og The Amazing, og siden denne plata tok utgangspunkt i bestillingsverket vi lagde sammen med Ståle Storløkken, fikk vi ikke brikkene til å passe hvis Reine skulle være med når vi omformulerte det i studio til å bli en plate. Så vi gjorde plata som en trio, det åpner opp og rydder litt i lydbildet, forklarer Bent Sæther.   

LES OGSÅ: Lærte av Motorpsycho

Holdt stand

Motorpsycho startet sin karriere tidlig på 90-tallet grundig på utsiden av den etablerte musikkbransjen, i Trondheims alternative rock-miljø. Der har de holdt stand – de har fortsatt Svartlamon som base, pressebildene til det nye albumet er tatt mellom trehusene her, med utsikt til kolossen Rockheim, som troner seg i glass og stål rett over gata.

– Vi har aldri fisket etter denne typen skryt. Men vi har jo aldri hatt noe imot Rockheim heller. Det er like godt at pengene brukes til å forvalte norsk rockhistorie. Det som har vært viktigst for meg i hele mitt liv, denne delen av musikkhistorien som vi nå er blitt en del av, sier Sæther.

– Etter Rockheim Hall Of Fame: Hva blir det neste for Motorpsycho?

– Grotten!

– Med kunstnerlønn! Vi vil opp på det nivået der staten kaster etpar hundre tusen om året etter deg.

LES OGSÅ: Kaosnatt i Operaen

# Motorpsycho starter Europaturne i Skien 1. april, spiller på Rockefeller i Oslo 2. april. Turneliste her: http://motorpsycho.no/gigs

Nyeste fra Dagsavisen.no: