Nye takter

Lava som ennå gløder

Nå kommer også de gamle platene til Lava til heder og verdighet igjen. Et av Norges mest populære band på 80-tallet, selv om det var andre som ropte langt høyere om oppmerksomheten.

Bilde 1 av 3

I høst snakket vi mye om store omveltninger i den norske popmusikken tidlig på 80-tallet. Lava var den nye bølgens rake motsetning, med delikat produsert vellyd fra noen av Norges flinkeste musikere. De måtte alltid forsvare seg for sine profesjonelle holdninger, og ble av mange regnet som «gamle», selv om medlemmene var flere år yngre enn de i The Aller Værste, Kjøtt og depress.

Lava startet i 1977, i Årdal i Sogn og Fjordane, der Svein Dag Hauge var musikklærer. Der ble han kjent med den unge trommeslageren Per Hillestad. Sammen med tre andre lokale musikere ble de den første utgaven av Lava, og ga ut et første album i 1980.– Jeg var veldig inspirert av amerikanske vestkystmusikk, Larry Carlton, Lee Ritenour og Robben Ford. Det var ikke så mange som gjorde sånt Norge, sier Hauge i dag.

Hauge flyttet tilbake til Oslo i 1981, tok med seg Hillestad og dannet et nytt Lava med Marius Müller på gitar, Rolf Graf (bass), Geir Langslet og Per Kolstad (begge tangenter), Sigurd Køhn (saksofon) og en rekke gjestevokalister. Blant dem Sidsel Endresen, som den gangen også var popstjerne med de beslektede Jon Eberson Group. De hadde vurdert å ta med Olav Stedje som hovedvokalist. Han sang på debutalbumet, men de ble enige om at han passet best som soloartist, med Lava som bandet hans. En liten stund turnerte de faktisk sammen som Olava.

– Nå føler jeg at vi når ut med musikk som før bare opptok spesielt interesserte. Det kunne virke som det var en tilsynelatende død musikkform, helt uten initiativ eller det aktuelle engasjementet vi opplever i andre musikkformer, men nå er den på rett vei, sa gitaristen Svein Dag Hauge i et intervju med Jostein Pedersen i Nye Takter i 1981.

LES OGSÅ: Tidlig i 1980 forandret norsk rock seg fullstendig

Marius Müller sluttet etter albumet «Cruisin» i 1981, men rakk å introdusere Egil Eldøen, som ble fast sanger i Lava fra og med albumet «Prime Time» i 1982. Den strøkne vellyden til Lava, i tillegg til at de spilte på svært mange svært populære hitlåter med andre artister, gjorde dem til et omdiskutert band i norsk pop. Det var veldig enten-eller, og frontene var harde.

– Det er sånn at er vi med, så holder det ikke for musikkpressen, da er det dårlig samme faen hva det er for noe. Kanskje er det dårlig, men da er det jo rart at det bare er de som synes det, sa Svein Dag Hauge til Kurt Hanssen i Nye Takter i 1985.

– Jeg har innsett at mye vi selv ikke var så interesserte i den gangen er bra likevel. Så har kanskje noen av dem som hatet oss innsett at det var substans hos oss også, legger han til i dag.

Medlemmene i Lava var med på en rekke plater med andre artister. Med Jahn Teigen, Dollie, Trond Granlunds bestselger «Pleasant Surprise», juleplata til Sissel Kyrkjebø som solgte en halv million eksemplar, «Svake mennesker» med Jannicke, «Har en drøm» med Jørn Hoel, «Tenke sjæl» med Trond Viggo – hele veien var det Lava som spilte. Igjen var det langt fra alle som var imponert.

– Folk ser så snevert på dette. Mye kommer av at plateselskapene mangler fantasi. Det var sånn i 1982 at vi spilte på noen plater som gjorde det bra. og når noe gjør det bra vil helst plateselskapene gjøre det samme en gang til. Når Lava spilte gikk alt unna greit og kvikt. Og når de kommer der med tusenlappene kan du bare være så tøff du vil, men du tar jobben du også. Det er mange som sier at det er så-og-så enkelt det vi gjør, men jeg kunne ha lyst til å ta dem med i studio og kjøre dem litt en dag. Da skulle vi avklart noen misforståelser, sa Rolf Graf da jeg snakket med ham i 1985.

LES OGSÅ: 30 år med Nye Takter (og Raga Rockers)

Lava ble et stort band i Norge, publikumsfavoritter som lå godt plassert på salgslistene med albumene sine gjennom hele 80-tallet

– Jeg tror at stadig flere har begynt å drite i hva andre sier, og hører med egne ører i stedet, Sjøl har jeg blitt dradd med i operaen fra jeg var åtte år, og jeg har alltid hørt på folkemusikktimen i NRK, fordi bestefaren min (Rolf Myklebust, red.anm.) lagde den i 30 år. Jeg har lært å få respekt for den musikken andre lager, fortalte Rolf Graf i 1985.

Platene til Lava blir for tida nyutgitt av selskapet Preservation. Det foreløpig siste albumet i rekka av nyutgivelser av Lava er «Fire» fra 1984, i sin tid Spellemann-belønnet i popklassen. Det er her Randy Crawford kommer inn som gjestevokalist og synger «You» med Lava. Hun hadde først hørt gruppa etter et norgesbesøk med Crusaders, og ble senere anbefalt å bruke dem som band på en Skandinavia-turne i 1983. Dette gikk så bra at de dro videre sammen ut i verden. Et lite sus av soulkontraster her, Crawford turnerte altså med Lava samtidig med at Womack & Womack produserte «Nightline»-albumet hennes. Og mange år senere spilte hun inn Rolf Grafs «Shine» på et av sine egne album.

Sigurd Køhn omkom i tsunamien i Thailand i 2004, og Rolf Graf døde i 2013. Men Lava spiller videre.

– Jeg blir ydmyk av at folk ennå hører på oss, Det viser vel at vi hadde noe, sier Svein Dag Hauge, som forteller at Lava faktisk spiller oftere enn på lenge.

Fortsatt har han med seg Egil Eldøen og Per Hillestad, nå også Kåre Kolve på saksofon, Frode Mangen på keyboards og Johnny Sjo på bass.

5. februar er de i Bærum Kulturhus.