Nye takter

Drake «Hotline Bling» er årets låt

Ensomhet, sjalusi og pappadans: Med superrapperen Drake traff en nerve. Her er årets 20 beste låter.

Drake med årets mest selvsentrerte og selvmedlidende låt, og definitivt også er årets beste. FOTO: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB scanpix

Av Bernt Erik Pedersen og Geir Rakvaag

Se hele Kritikertoppens «Årets låt 2015»-liste, stemt frem av norske musikkjournalister, nederst i saken.

«You used to call me on my cellphone…». Med den tekstlinjen plasserer den canadiske stjernerapperen Drake seg rett inn i en ekstremt gjenkjennelig situasjon, som de fleste av oss på et eller annet punkt i livet har befunnet oss i. Personen du trodde du kjente, som du hadde en greie med, har tatt en helomvending, brutt all kontakt. Tilbake står du, alene. Eller eventuelt: Ekspressivt dansende i et kuberom opplyst av stjernekunstneren James Turrell, slik Drake gjør i sin egen musikkvideo. Men uansett. Alene.

KRITIKERTOPPEN: Her er årets 40 beste album

«Hotline Bling» ble automatisk en hit da den ble sluppet på tampen av sommeren i år. Drake har de siste årene posisjonert seg som en av verdens virkelig store rappere, med over ti millioner solgte album og ti nummer en-singler i USA. I 2013 vant han Grammy for beste rap-album. Men akkurat i «Hotline Bling» kommer suksessen dårlig fram. Drake fremstår som forsmådd, forlatt og forvirret, der han depper over hvordan eksen hans ikke lenger ringer ham, men heller henger ute på byen og lever det opp med venninner han ikke kjenner. Låten traff åpenbart en universell nerve. Og den fikk overlegent flest stemmer av de 68 norske musikkjournalistene som deltok i årets Kritikertoppen-avstemning.

Kombinasjonen av Drakes håpløshet og et underfundig beat, basert på en sample av Timmy Thomas’ 70-talls soulklassiker «Why Can’t We Live Together», gjør låten både kompleks og spennende. Teksten er også herlig selvutleverende. Midtveis messer Drake blant annet om hvordan han nå bruker all tida si på å tenke på hva eksen gjør nå, om hun gjør det samme med andre som de to pleide gjøre, om hun røyker hasj og har drøyere sex. «These days, all I do is wonder if you’re bending over backwards for someone else/Wonder if you’re rolling up a Backwoods for someone else/Doing things I taught you getting nasty for someone else/ You don’t need no one else. You should just be yourself. Right now you’re someone else». Vi føler deg, Drake.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Som om den fantastiske låta ikke var nok i seg selv, ble singelen også akkom­­pagnert av en musikkvideo så merkelig at den skapte tilnærmet furore. I videoen danser Drake keitete for seg selv, stort sett ikledd joggedress, drapert i duse blå- og rosatoner. Sammenligninger ble automatisk dratt til Carltons dans i TV-serien «Fresh Prince of Bel Air», til «pappadans» og andre mindre flatterende dansestiler. Det snodige uttrykket fikk så mye oppmerksomhet at musikkmagasinet NME ga videoen store deler av æren for at «Hotline Bling» klarte å klokke inn på en imponerende andreplass på Billboard Hot 100.

Hva er det egentlig Drake forsøker å gi uttrykk for der han svinser rundt? Vanskelig å vite. Men det vi alle fall vet er at årets mest selvsentrerte, årets mest selvmedlidende låt definitivt også er årets beste.

Her er årets 20 beste låter

1. Drake: Hotline Bling

2. Kendrick Lamar: King Kunta - 3. plass på albumtoppen

3. The Weeknd: Can’t Feel My Face

4. Karpe Diem: Lett å være rebell i kjellerleiligheten din

Årets ypperste norske låt begynte som et mørkt ironisk angrep på kommentarfeltkulturen, og utløste et sterkt raseri fra Karpe Diems side mot slutten. «Karpe har åpnet noen dører nå. På tide å lukke noen», framholdt de. Justisminister Anundsen ble omtalt som «feig», og kunne bare svare at det er en ære å bli skjelt ut av Karpe Diem.

LES DAGSAVISENS ANMELDELSE OG SE VIDEO: Sterk og vond politisk rap

5. Susanne Sundfør: Delirious

1. plass på albumtoppen.

6. Courtney Barnett: Pedestrian At Best

9.plass på albumtoppen.

7. Justin Bieber: What Do You Mean.

Til de som hadde trodd Justin Bieber hadde mistet grepet: I sommer kom han tilbake med en knallsingel, florlett og funky fin som bare den aller beste popmusikken kan være. Så bra at vi nesten glemte vannsøl-gate.

8. Julia Holter: Feel You - 4. plass på albumtoppen

9. Tame Impala: Let It Happen - 6. plass på albumtoppen

10. Jamie XX: Good Times - 8. plass på albumtoppen.

11. David Bowie: Blackstar

12. Daniel Kvammen: Du fortenar ein som meg

13. Jamie XX: Loud Places - 8. plass på albumtoppen.

14. Susanne Sundfør: Kamikaze - 1.plass på albumtoppen.

15. Father John Misty: Bored in the USA - 4. plass på albumtoppen

16. Molly Nilsson: 1995

17. Tame Impala: Cause I’m A Man - 6. plass på albumtoppen

18. Mark Ronson: Uptown Funk

19. Adele: Hello

20. Young Thug: Numbers

Disse 68 musikkanmelderne har stemt: Arild Andersen (Aftenposten/Jazznytt) Svein Andersen (Aftenposten) Martin Anfinsen (Adresseavisen) Cecilie Asker (Aftenposten) Marius Asp (NRK) Anette Basso (Stavanger Aftenblad) Sven Ove Bakke (Dagbladet) Øyvind Berekvam (berekvam.com) Martin Bjørnersen (Klassekampen) Jon Vidar Bergan (Drammens Tidende/Musikknyheter) Eirik Blegeberg (Klassekampen) Tor Martin Bøe (VG) Terje Eidsvåg (Adresseavisen) Marius Emanuelsen (Morgenbladet/ENO) Vegard Enlid (Adresseavisen) Eli van der Eynden (NRK) Erik Fossen (BT) Karima Furuseth (Natt&Dag) Robert Gjestad (Aftenposten) Leif Gjerstad (Leffeslab.com) Amund Grepperud (NRK) Roald Hansen (Firdaposten) Jørgen Hegstad (NRK) Ole Jacob Hoel (Adresseavisen) Egon Holstad (ITromsø) Sigrid Hvidsten (Dagbladet) Victor Josefsen (Deichmans musikkblogg) Marie Komissar (NRK) Kim Klev (ENO/Dagbladet) Aslaug Olette Klausen (Gaffa) Synne Øverland Knudsen (Fanfare/ENO) Malin Kulseth (Aftenposten) Eirik Kydland (ENO) Oda Faremo Lindholm (Dagsavisen) Tord Litleskare (Gaffa) Ellen Lund (Gaffa) Chris Monsen (Klassekampen/Perfect Sounds Forever) Charlotte Myrbråten (Klassekampen) Morten Ståle Nilsen (VG) Ørjan Nilsson (BA) Robin Olsen (Musikknyheter.no) Bernt Erik Pedersen (Dagsavisen) Ali Reza Soufi Pour (NRK) Geir Rakvaag (Dagsavisen) Espen Rusdal (Dagsavisen) Øyvind Rønning (Dagbladet) Sandeep Singh (Dagbladet) Tom Skjeklesæther (Halden Arbeiderblad/Klassekampen) Rune Slyngstad (AN/Fædrelandsvennen) Olav Solvang (Vårt Land) Stian Stakset (Morgenbladet) Mode Steinkjer (Dagsavisen) Tore Stavlund (ENO/Jazznytt/Platespillern.no) Svein Strømmen (ENO/Klassekampen) Asbjørn Slettemark (Aftenposten) Eivind August Westad Stuen (Aftenposten) Thomas Talseth (VG) Svein Terje Torvik (NRK) Kjetil Kopren Ullebø (BT) Eirik Usterud (ENO/Dagbladet) Erik Valebrokk (erikvalebrokk.no) Audun Vinger (Dagens Næringsliv) Ingrid O Volden (Morgenbladet) Øyvind Vågnes (Dag og Tid) Ando Woltmann (Morgenbladet) Olav Østrem (Klassekampen) Torgrim Øyre (Dagbladet) Trine Jørgensen Aandahl (NRK)