Nye takter

Det fjerde fra Fjorden

Fjorden Baby traff blinken med sine tre første album. Med det fjerde skal det skje igjen.

Dagsavisen anmelder

5

Fjorden Baby!

«Oh Yeah!»

Fjorden Biznizz

En liten evighet er gått siden Loddefjord var Norges navle. Fjorden Baby har holdt stilen forbausende godt siden de var de nye store på Mono en kveld sent i 2008, med John Olav og Gjengen som oppvarmingsband. Her er oppfølgeren til «Fjordkloden» fra 2013, som de meldte på i rockeklassen til Spellemannprisen, men som tydeligvis ikke var «rocka» nok for juryen. Norske musikkanmeldere mente likevel at «Fjordkloden» var dette årets beste norske album.

Fjorden Baby spiller fortsatt ikke ordentlig «rock», men lever videre i sin egen spenstige verden. Men albumet begynner med den skurrende «Sigøyneren», som utnytter skurrende elektrisk gitar så godt som det går an. Fra dette utgangspunktet kan vi som kjent vente hva som helst. «Oh Yeah!» er igjen full av variasjon og fikse detaljer.

Fjorden Baby kan på avstand høres ut som en litt for lang natt tidlig på 90-tallet. Gruppa liker låter som repeterer seg selv i lange baner, som i «Safari» der Sturle Kvilekval synger «eg gidder issje bry meg mer/om din forferdelige skjebne», om og om igjen. Først litt irriterende med sin endeløse gjentakelser, men etter hvert suggererende, effektivt gjenkjennelig, og mer fengende enn kjedelig i lengden. Tekstene har ofte spenstige rim som bare fungerer sammen med musikken: «Du, eg sitter på en bombe /Illuminer min katakombe». En lek med ord, uten umiddelbart mål eller forståelig mening.

Den store poplåten denne gangen er den allerede kjente duetten med John Olav Nilsen i «Igjen og Igjen». Det er visst produsent Jørgen Treen som spiller banjo i «Har en drøm», sanger Kvilekval ikke like drømmende som Jørn Hoel her, men likevel den folkeligste sangen vi får høre fra Fjorden i år. Treen og Yngve Sætre er som vanlig med på å sette lydbildet på spissen med alle slags påfunn som skjerper sansene. Rapperen Store P gjør et vers i «Slangetemmer», «justerer ned farten/aktiverer G-kraften». og så tar Fjorden Baby av igjen. Det forplikter litt å kalle et album «Oh Yeah!», det signaliserer den helt store stemningen, men Fjorden Baby viser igjen at de kan gjøre hva de vil.

Spiller på Parkteatret i Oslo i kveld, kl. 18 (fri alder) og 21.