Nye takter

Nå skal det spilles Joanna

Hun spiller mindre på harpa, men Joanna Newsom fortsetter å forbløffe.

Dagsavisen anmelder

5

Joanna Newsom

«Divers»

Drag City/Border

Joanna Newsom tok et krafttak med trippelalbumet «Have One On Me» i 2010, og trakk seg tilbake. Siden har vi ikke hørt henne synge mer enn linja «why don’t you get things started» i åpningen på Muppets-filmen fra 2011. Et nytt album er en liten begivenhet, og den som venter på Joanna Newsom venter ikke forgjeves.

Joanna Newson er en moderne folkesanger, som med tilsynelatende enkle virkemidler går sine egne veier og lager bemerkelsesverdige innholdsrike sanger. Hun synger med en stemme som kan sammenlignes med både Kate Bush og Tori Amos, musikken er enda mer eksentrisk, men på sitt beste like smektende. Åpningssporet «Anecdotes» er så innsmigrende som det går an, en vuggesang med klar stemme, forsiktig piano og etter hvert Praha-filharmonikerne i full prakt. Men det er også en urovekkende fortelling fra en slagmark. Hver eneste tekst står fram som et fullverdig dikt, som klassikerne man kunne vri hodet med i timevis for å finne ut av i studietida. Ofte med store historiske referanser, men «Waltz of The 101st Lightborne» foregår sannsynligvis inne i et tv-spill.

Sangene til Joanna Newsom er fortsatt så spesielle at det er lett å beskrive dem med pretensiøse formuleringer som i presseskrivet til dette albumet, fullt av høyttravende tøv som «a ray of light diverted eleven ways, into eleven songs that striate, in chromatic collusion, their simultaneous arc». Joanna Newson har, når alt kommer til alt, et jordnært forhold til tekst og musikk. Sangene er neppe laget for å imponere, men for å kommunisere. Hun er riktignok noe for seg selv, men jeg glemmer ikke hvor forbløffende det var å oppleve henne i Oslo i 2007, etter gjennombruddet med «Ys». På et musestille fullsatt Rockefeller med stengt bar en lørdagskveld, å se at så annerledes musikk kunne appellere til så mange. Selv om sangene jevnt over er kortere, arrangementene mer alminnelige, og harpa nå spiller en mindre rolle er Joanna Newson fortsatt ikke lett tilgjengelig. Du kommer ikke til å høre henne oftere på radio. Albumene kommer vanligvis ikke på strømmetjenestene heller. Men de som tar bryet med å oppsøke Joanna Newsom blir godt belønnet.

Slippes 23. oktober