Nye takter

Tilbake i bandet

Godt å ha dem tilbake som Dungen!

5

Dungen

«Allas sak»

Smalltown Supersound

Gustav Ejstes (frontfigur, eksentrisk geni) og Reine Fiske (gitarhelt) har vært opptatt med så mangt de siste årene. Her til lands har Fiske spilt med Motorpsycho og Elephant 9 i det siste, Ejstes så vi f.eks på sommerens Øya med Amason, begge har vært i byen med Anna Järvinen. Etter at de startet bandet Dungen på slutten av 90-tallet har deres milde psykedelia spredt seg fra de svenske skogarna og blitt kult-populær verden rundt. Dette er deres første Dungen-album siden 2010.

På «Allas sak» gjør de ikke noe revolusjonerende nytt. Men de blir stadig sikrere på sitt uttrykk, de utvider instrumenteringen – tverrfløyte, saksofon, cembalo, treblåsere – uten at det kommer i veien for selve lyden av bandet. Den forrige plata var mer orientert mot konsise poplåter. Denne gangen gis det rikelig med plass til instrumentalpartier med Reine Fiskes karakteristisk speisa gitarlyd. Jeg synes han kommer mer til sin rett her, enn på de fleste av de andre platene han har spilt på i det siste. Det er her han utfolder seg på egne premisser, som på kaskadene av gitar som utgjør hele «En dag på sjön».

Og ingenting er akkurat så deilig beroligende som når Gustav Ejstes lett nasale stemme kommer inn på en låt for første gang, det høres alltid ut som han har sovnet i gresset og våknet fra en drøm: «Vill du sova/sova här i vårt land/när du våknar, får du se nåt som du glömt».

Spiller på Folken, Stavanger 9. november. Spiller på Blå, Oslo 12. november.