Nye takter

I kveld med Ylvis på plate

Ylvis er ikke fullt så morsomme på plate som på TV. Men det musikalske talentet klarer de ikke å tøyse bort.

Dagsavisen anmelder

4

POP

«Ylvis» 
«Volume 1»
Universal

Etter alle disse årene kommer Ylvis med et album. Kanskje er det for å være morsomme de har ventet til nesten ingen kjøper plater lenger. «Volume 1» er ikke en hitsamling fra årene som har gått. Verken «Stonehenge» eller «The Fox» er med. Hovedsakelig inneholder plata sanger fra den siste sesongen med «I kveld med Ylvis», og noen fra den forrige.

Ylvis kommer alltid til å bli forfulgt av at de ikke har laget en ny «The Fox». Så lenge de kan lage en ny låt som «Mr. Toot» er antall treff på YouTube uvesentlig. Den fungerer faktisk helt utmerket uten bildefølge, som en påminnelse om hvordan det går når stormannsgalskapen tar knekken på musikken. Der er ikke Ylvis ennå. Tvert imot fortsetter de upåvirket av at en ny verdenshit vil være mot alle odds.

Det har vel aldri vært tvil om at Bård og Vegard Ylvisåker er store musikalske talenter. De tuller seg gjennom livet, men kunne vært helt ordentlige hvis de hadde villet. Vi prøver å forestille oss de samme sangene med helt gjennomsnittlige standardtekster. Sørgelig nok overgår de likevel mye av det som lages på fullt alvor. Med hjelp fra produksjonsteamet Stargate i fire av låtene, så det skulle bare mangle.

Brødrene avslører at de har hørt på mye forskjellig musikk. Subtile referanser til en lang rekke sjangere står i kø. Som i en av de nyeste låtene, «Ytterst på tissen», som er en strålende Kraftwerk-parodi. Albumet avsluttes med «Da vet du at det er Jul», som høres ut som alle moderne juleballader skåret ned til minste fellesnevner. Før det plutselig skjer noe uventet. Som ventet.