Nye takter

Melodi Grand Prix sikrer ikke popkarrieren

Norske MGP-vinnere blir ikke popstjerner lenger. Nå er de oftere med i realityshow enn de er på hitlistene.

Carl Espen Thorbjørnsen vant den norske MGP-finalen og er klar for ESC. Det er imidlertid ingen garanti for en stor popkarriere. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

I kveld arrangeres første semifinale av verdens største musikkonkurranse, Eurovision Song Contest. Men en deltakelse her er langt fra noen garanti for en popkarriere.

- Det finnes ingen fasit på hvordan man blir popstjerne, men det er en kombinasjon av en rekke faktorer der TV kan være en viktig del av karriereplanen. Men det ville være dumt å satse alt på dette kortet. Det handler mye om å ha ressurser til å forvalte den oppmerksomheten du får av en TV-opptreden, sier direktør Kathrine Synnes Finnskog i eksportorganisasjonen Music Norway.

Finnskog har erfaring fra plateselskap, som manager for artister som Alexander Rybak og har vært med og plukke ut låter til Melodi Grand Prix.

Deltakelse i Eurovision Song Contest garanterer altså ikke stort platesalg. Derimot er veien - for de heldigste - kort til et TV-program hvor du spiser hjemme hos andre, reiser 71 grader nord eller danser. Andre vinnere holder foredrag, er skuespillere, opptrer for næringslivet, synger i begravelser eller deltar i Melodi Grand Prix for tredje gang.

Finnskog tror artister har et mer bevisst forhold til hva slags virkemiddel det å komme på TV er nå enn tidligere. Men at man blir popstjerne av å vinne norske Melodi Grand Prix er hun ikke like sikker på. Dessuten har ikke alltid artistene den kompetansen som kreves eller ressursene som skal til for å gjøre det stort.

- Det er et lite vindu med oppmerksomhet som lukkes raskt. Ut over det handler det mye om hvordan de bruker dette vinduet. En TV-opptreden i seg selv er litt hva du gjør det til som artist, hvilke ambisjoner du har og hvilke planer du har lagt. En karriere må bygges stein for stein og da handler det om hva slags type samarbeider du kan oppnå underveis, sier Finnskog.

Carl Espen Thorbjørnsen er Norges deltaker i år og i København skal han i ilden torsdag med sin «Silent Storm». Der skal han kjempe om en finaleplass mot blant andre Finland, Israel og Malta. I kveld skal Sverige til dyst der de møter blant andre Island. Selve finalen er lørdag kveld.

I fjor var det danske Emmelie de Forests «Only Teardrops» med 281 poeng som vant. Norges Margaret Berger ble nummer fire med 191 poeng. Mellom en og to millioner nordmenn ser konkurransen på TV og internasjonalt er det opp mot 170 millioner seere fordelt på 36 land. Den norske finalen hadde i 2000 1,5 millioner seere. I år var dette tallet halvert til 750.000, mens det var 980.000 som så fjorårets norske finale.

kultur@dagsavisen.no

Sånn har det gått med dem

1994: Elisabeth Andreassen & 
Jan W. Danielsen: «Duett»

En av Bettans 11 norske og svenske MGP-deltakelser i årene 1981 og 2011. En populær artist både i Norge og Sverige siden 70-tallet. Den populære sangartisten Jan Werner døde i ung alder av hjertesvikt i 2006.

1995: Secret Garden: «Nocturne»

Norges andre Eurovision-vinner i historien. Rolf Løvlands norskirske duo hadde stor internasjonal suksess med «Nocturne», har solgt over fire millioner album. Ga ut ny plate i februar. Underholdt under åpningen av Elkem Solar solcellefabrikk i Kristiansand i 2009.

1996: Elisabeth Andreasson: «I evighet»

Norges første Eurovision Song Contest-vinner i 1985 har også vunnet den svenske Melodifestivalen og den norske Melodi Grand Prix fire ganger. (Av 11 norske og svenske MGP-forsøk i årene 1981-2011.) Gitt ut 30 album, 20 av dem solo og tre julealbum. Har vært med i «Skal vi danse».

1997: Tor Endresen: «San Francisco»

Etablert artist før og etter MGP. Har gitt ut et titalls plater siden 1997, blant annet en best of-plate det året han var MGP-finalist. Gikk konkurs i 2012, toppet VG-lista med Ausekarane i 2013. Opptrer med storbandjazz og sommershow, med mer. Spiller til dans på Westland Hotel utenfor Bergen i slutten av mai. Med i «Skal vi danse» i 2008.

1998: Lars Fredriksen: «Alltid sommer»

Jobber i psykiatrien, synger i begravelser. Stadig kjent som «Grand Prix»-Lars i Skien.

1999: Stig Van Eijk: 
«Living My Life Without You»

Var 17 år da han vant. Bodde utenlands i noen år, har gitt ut tre soloalbum. Var med på 90-tallsfest i Telenor Arena i 2012. Er kulturformidler i barnehager og grunnskolen gjennom den kulturelle bæremeisen og programleder på radio. I 2003 skrev han låta som vant «Idol» i Sør-Afrika. Slapp ny plate i fjor, med musikk i sjangrene reggae, hiphop og soul. Hadde konsert på Torgallmenningen i Bergen 1. mai.

2000: Charmed: «My Heart Goes Boom»

Trioen kom på 11. plass. Oppløst etter at de solgte 7.000 singler og 16.000 «Charmed»-album. Oddrun Valestrand har hatt skuespillerjobber i «Dag sesong 2», «Helt perfekt» på TVNorge og «Spesialenheten» på TV3. Hanne Kristine Haugsand prøvde seg i MGP i 2006 og 2010. Lise Monica Nygård forlot gruppa i 2000 for å satse solo. Sett som «Idol»-deltaker i 2007.

2001: Haldor Lægreid: «On My Own»

Fikk tre poeng i Eurovision-finalen, hvilket gjorde at Norge måtte stå over finalen i 2002. Gjorde karriere på tyske musikalscener i Stuttgart og Berlin på 2000-tallet og senere i musikaler her hjemme. Opptrer også med på julekonserter.

2003: Jostein Hasselgård: 
«I‘m Not Afraid To Move On»

Medlem i vokalgruppa Pust siden 2003, en sekstett som satser på «originale låtvalg og spennende arrangementer». I 2005 vant Pust førsteprisen ved Tampere Vocal Music Festival i Finland. Har vært programleder for NRKs «Julemorgen».

2004: Knut Anders Sørum: «High»

Frilansmusiker, en tilværelse som ifølge mannen selv består av å gi ut plater og gjøre tusenvis av små og store konserter, show, turneer og opptredener. Synger soul på totning med timannsband landet rundt. Havnet på 5. plass på VG-lista med albumet «Ting flyter» i fjor. Gjør julekonserter, blant annet «Soul, sjel og jul» i Gjøvikhallen i fjor.

2005: Wig Wam: «In My Dreams»

Glamrockerne fra Halden vant MGP det året Jahn Teigen var med for 14. og Tor Endresen med for 10. gang. Oppløste seg selv i år. Noen av medlemmene satser videre på heavy rock. Mest synlig var frontfigur Åge Sten Nilsen, som musikalartist, rikssynser, realitydeltaker i flere kanaler og programleder på TV3s «Singing Bee», blant annet.

2006: Christine Gulbrandsen: 
«Alvedansen»

Har gitt ut fire album som soloartist. Jobber også som musikalartist. Var på juleturnékonsert med Mads Belden og Rein Alexander i fjor.

2007: Guri Schanke: 
«Ven A Bailar Conmigo»

Revy- og musikalartisten klarte ikke å kvalifisere Norge til ESC-finalen dette året. Spilte Pruselius i «Pippi» på Christiana Teater i fjor, og Nille i «Jeppe på Bjerget». Kom på 2. plass i «Skal vi danse» 2006, med i «Korslaget» på TV 2 i 2012. Tilbyr næringslivet foredraget «Slapp av, det ordner seg».

2008: Maria Haukaas Storeng: 
«Hold On Be Strong»

Kom på 5. plass i ESC-finalen i Serbia. Har hatt fire album på listene, sist en juleplate med Oslo Gospel Choir i 2011. Rutinert musikal-skuespiller. Sang «Glorious», den offisielle Ski-VM-sangen i Oslo i 2011. Deltok i «Skal vi danse» i 2010.

2009: Alexander Rybak: «Fairytale»

Erobret Norge og hele ESC-riket med «Fairytale», en megahit i Europa. Har hatt stor suksess ute, har solgt flerfoldige gull- og platinumplater i land som Norge, Sverige og Russland. Er stadig en etterspurt artist i TV-show i mange land. Turnerer året rundt. Er med i siste utgave av «Hver gang vi møtes» på TV 2. Var med i den svenske «Skal vi danse». Hovedtrekkplaster under årets sankthansfeiring på Kirkenær.

2010: Didrik Solli-Tangen: 
«My Heart Is Yours»

Fikk en sesong som programleder i TVNorge-serien om ting som ble kjøpt og solgt på Finn.no. Øverst på CV-en av realityserier: Vinner av «71 grader nord» i 2012. Sist sett på skjermen i diverse reklamer og miljøkampanjer. På juleturné med Ole Edvard Antonsen i «Julestemninger» i fjor.

2011: Stella Mwangi: «Haba Haba»

Klarte ikke å kvalifisere Norge til finalen. Lå fire uker på VG-lista med albumet «Kinanda», med 15. plass som besteplassering. Har vært med i diverse reality- og andre TV-program i fire kanaler. Var med i «Skal vi danse» samme år som ESC-finalen.

2012: Tooji: «Stay»

Endte sist i Eurovision-finalen med 7 poeng - Norges 11. sisteplass. Satser videre som artist fra adresse i Stockholm, og ny singel denne uka. «Stay» kom ikke på VG-lista i 2012. Har vært programleder for Melodi Grand Prix jr, vært med i flere realityshow, blant annet på gondolrace i Venezia mot Didrik Solli-Tangen i «Senkveld» på TV 2.

2013: Margaret Berger:
«I Feed You My Love»

Kom på 4. plass i Stockholm, men låta solgte ikke nok til å komme inn på VG-lista. Artisten har fått platekontrakt i USA. Hun har gitt ut singel i vinter, og er snart ute med den nye plata «New Religion».