Nye takter

Endelig fred å få

«Her kommer vinteren» er den mest populære sangen til Joachim Nielsen. Men også den mest misforståtte.

Nye Takters nasjonalsanger

Nr 16: «Her kommer vinteren» (1991)

Artist: Jokke & Valentinerne

Tekst: Joachim Nielsen

Melodi: Joachim Nielsen

Lite er mer typisk norsk enn massehysteriet som har bygd seg opp rundt vinteren. «Her kommer vinteren» med Jokke & Valentinerne høres umiddelbart ut som en feiring av nye triumfer på snø og is. Var den egentlig det? - Den er mer en anti-sommersang, sa Jokke selv da sangen var helt ny. Mannen som før var mest kjent for sangen «Sola skinner» slo tilbake med lengselen etter «den kalde fine tida». Da det er lov å mure seg inne, og endelig være seg selv.

Når vi hører bedre etter i sangen oppdager vi at Joachim Nielsen mislikte den store selvgodheten, de falske forestillingene til «overdrevent positive folk», også kjent som «peanøtthjerneforbundet». Familien, ved broren Christopher, måtte forby NRK å bruke «Her kommer vinteren» i forbindelse med sportssendingene sine, siden den slett ikke var ment som en hyllest til dette fenomenet.

Hele katalogen til Joachim Nielsen er en hyllest til enkeltmenneskets verdighet, uten hensyn til hvor man står på seierspallen. Det vil si, kanskje mest med hensyn til den som ikke nådde så høyt opp på den offisielle resultatlista. Landet er fullt av sånne. De fleste går ikke fortere enn alle de andre. De har ingen illusjoner om å prestere, men lar seg heller «irritere av folk som alltid skal imponere». De har ikke engang den siste limited edition skibindingen, og kommer de seg ut i løypa er det kanskje i den gamle kolleksjonen fra Bjørn Dæhlie. Smørebussen til skilandslaget nå er større enn konsertsalene Jokke & Valentinerne fylte til å begynne med.

Vi fikk ikke vite mer om hva Joachim Nielsen mente med «anti-sommer» den gangen, siden han gikk rett over i en tirade mot den europeiske unionen. Vi skal være forsiktig med å ta ham til inntekt for senere nasjonale stridsspørsmål, men om han skulle kommentert «Her kommer vinteren» i dag aner det oss at han hadde hatt et og annet å si om OL i Oslo i 2022.

Likevel er «Her kommer vinteren» så oppløftende at den ikke høres ut som en protestsang. Sangeren gleder seg virkelig til den nye årstiden. Høydepunktet kommer i mellomspillet, der den sjarmerende, ringende mandolinen stilner et øyeblikk, mens Jokke frydefullt feirer væromslaget: «Folkens jeg kommer med nyheter, jeg må be om absolutt stillhet/Ventetida er over/Det kommer til å falle snø i natt». Tida er inne! Dette er noe av den beste poesien som er laget i norsk populærmusikk.

«Her kommer vinteren» kom på albumet «Frelst» i 1991. Og jammen ble ikke Jokke & Valentinerne representanter for vinnerkulturen også, på sitt helt spesielle vis. «Frelst» ble nominert til Spellemannsprisen i rock for 1991, mot The September Whens «Mother I‘ve Been Kissed», som hadde slått alle andre i platesalg året før. På målstreken ble Jokke & Valentinerne ropt opp som vinnere. Joachim Nielsen snublet ned den bratte trappa i Chateau Neuf, fikk trofeet av Øivind Blunck og brølte ut sin takk til familie, venner og fans. Igjen er det vi som skal takke.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Les også: Ny serie: Nye Takters nasjonalsanger

Mer fra Dagsavisen