Nye takter

Press på vinylpressene

MUSIKK: Mayhem må utsette sitt neste album fra mai til juni. Et stadig økende salg av musikk på vinyl fører til at plateslipp blir forsinket.

Kristian Kallevik ved platebutikken Tiger og etiketten Fysisk format har fått beskjed om at plater med Haust, Haraball og Årabrot kan bli utsatt. FOTO: ARNE OVE BERGO

Stadig flere av oss kjøper platene våre på vinyl. Dette fører til ventetid på vinyltrykkeriene og følgelig forsinkelser og utsatte slippdatoer. Mayhem har måttet utsette slippet av sitt neste album, «Esoteric Warfare» fra mai til juni fordi det ikke er kapasitet på vinylpressene rundt om i verden. Dette bekreftes av Indie Distribution.

- Ja, det stemmer, jeg har fått beskjed om at sånn er det, ja. Men det er ikke noe nytt at titler må utsettes. I fjor, da Beatles kom med nyutgivelser på vinyl, måtte alle andre vente, sier label manager Christer Hansen ved Indie Distribution, som distribuerer Mayhem.

Forsinkelser

Hos platebutikken Tiger i Oslo og etiketten Fysisk Format kan de måtte utsette utgivelser med Haraball, Haust og Årabrot. Dermed ligger de an til å måtte legge om planene.

- Vi har fått beskjed om at det kan bli ventetid hos vårt trykkeri og vi ser at dette gjelder hele bransjen, sier butikk- og labelsjef Kristian Kallevik til Dagsavisen.

Han påpeker at vinylpressing er et håndverk mer enn noe annet, og at det krever noe tid og planlegging. Først må du lage en test, en første gravering som krever mye teknisk kompetanse. Så får man en testpressing. Denne skal så godkjennes og blir siden en «mor» som brukes for å trykke opp platene. Så fort den er godkjent, kan selve trykkingen settes i gang.

- Den sindige tyskeren på trykkeriet vi bruker, som alltid har ting på stell og løser problemer uansett hva som skjer, har gitt oss beskjed om at det kan bli forsinkelser. Det er fremdeles åpent. Vi får se hva vi får til, men slikt skjer i vår bransje, sier Kallevik om platene til Haust, Årabrot og Haraball. Det vanligste opplaget for Fysisk Format er mellom 500 og 1.000 plater.

Vinyl

Men det er andre som også merker at musikk på vinyl blir stadig mer populært. Hos Warner Music Norge har de måttet legge om enkelte planer fordi det er kø ved vinylpressene. Der er det noen 2. opplag som har latt vente på seg - Sivert Høyem og Monica Heldal, eksempelvis, men begge titlene er nå tilbake i hyllene. Dette handler også om at plateselskapene ikke bestiller nok eksemplarer i første vending.

- Det er et litt sånn luksusproblem hvor vi har bommet litt på mengde, så har det tatt litt lang tid å få nytt opplag igjen, sier Warners Erling Midstue, som selger plater til norske platebutikker.

Han tror det økte salget kan ha kommet litt vel brått på enkelte i bransjen og dermed skapt endringer i releaseplanene for noen.

- Det slår ekstra hardt om man ikke tar høyde for dette og er litt kyniske. Vi opererer i en bransje hvor det fysiske salget totalt faller, mens vinylsalget øker, sier Midstue.

Nå skal det sies at for eksempel Mayhems nye album kommer i en rekke varianter og at dette i seg selv kan gjøre trykketida noe lenger.

Farger

«Esoteric Warfare» kommer nå 9. juni og ikke 26. mai som opprinnelig oppsatt. Albumet vil komme i en rekke varianter på vinyl med flere farger eksklusivt for sju land. For eksempel blir det transparent blå i Norge, helrød i Sverige og grå i Tyskland. I tillegg kommer albumet ut i en LP + CD-boks og kassett, samt de tradisjonelle formatene.

espen.rusdal@dagsavisen.no