Nye takter

Hun er årets elsk-hat-artist

Hva f ..., Kaja?!? Hun synger jo bare pene sanger på enderim om livet sitt. Hvorfor er Kaja Gunnufsen elsket og hatet?

- Jeg er rett på sak. Noen syns vel det er pinlig, fastslår Kaja Gunnufsen (25).  FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN

- Jeg er rett på sak. Noen syns vel det er pinlig, fastslår Kaja Gunnufsen (25).

Årets hittil mest omtalte platedebutant er ute på norgesturné, tre uker etter at hun ga hun «Faen, Kaja»: Ti sanger om å være ung, sint og til dels singel, med 700 venner på Facebook.

«du vil ha en søt blondine/jeg er en lubben brunette/det får meg til å grine»

Kritikerne har vekselvis hyllet Kaja Gunnufsen som en frisk sanger for en ny tid, eller kalt henne en dårlig utgave av Postgirobygget. De svært delte meningene gjorde at Dagbladets kulturredaktør sist uke løftet fram Kaja Gunnufsen på kommentarplass, under ingressen: «Glem MGP. Den virkelige elsk/hat-musikken i Norge i dag er det Kaja Gunnufsen som leverer», og fastslo at hun er «midt i tidsånden».

- Det er smigrende å høre at man har tatt temperaturen på tida vi lever i. Sangene er utdrag fra livet mitt, her og nå, sier Kaja Gunnufsen, som kommer fra Ås, bor og jobber på Grünerløkka. Plateomslaget er et demonstrativt uglamorøst portrettbilde av henne. I sangene er det markant kontrast mellom den enkle, pene visepopen, den pikeaktige stemmen, og de skarpe tekstlinjene. Alt dette er en del av et bevisst samspill mellom form og innhold:

- Tekstene er på grensen til banale, vil kanskje noen si. Jeg har en enkel skrivemåte som jeg liker og dyrker. Fallgruven er vel at det kan virke simpelt. Det er en sjanse å ta. Men det er et uttrykk jeg har valgt. Jeg liker ikke når ting er svulstig og pompøst.

«han bare hæ, og hun bare shit, og de bare Kaja hvem har du blitt?/jeg er den jenta som ingen vil ha, men med 700 Facebook-venner går det bra»

- Jeg skriver hverdagslige tekster. Jeg synger om Facebook og Instagram, sosiale medier er blitt en del av folks liv. Det gjør vel sangene aktuelle for mange, på godt og vondt.

«for jeg liker deg så jævlig godt/jeg banner så ingen her skal se at jeg har grått»

- Jeg sier ting som det er. Jeg legger ikke så mye imellom. Mange, særlig jenter, har en tendens til å skape perfeksjonisme rundt livene sine. Man framstiller glansbilder av seg selv. Det er jeg lei av, og det har jeg inntrykk av at mange andre også er. Man trenger ikke pynte seg så mye.

«nå har snøen begynt å falle/ og faen ta alle»

- Skal jeg være kritisk mot min egen musikk, skjønner jeg jo at den kan irritere. Men det er bra at folk må ta et standpunkt til det jeg lager. Det verste ville jo vært om musikken min var så kjedelig at ingen gadd å reagere. Men jeg lager jo ikke musikk for å provosere, jeg lager musikk for å melde noe, bringe noe nytt til bordet.

«Og jeg har begynt å trene for å bli en av de pene /men faen Kaja, du er fortsatt alene»

Etter albumslipp la Gunnufsen ut på pakketurné sammen med duoen Bendik, som i 2012 ga ut den kritikerroste debutplata «Drømmen gjør meg ingenting». De har vært på tre ukers turné som i dag ender opp på Union Scene i Drammen, med en liten ekstra­runde på Parkteatret i Oslo neste uke.

- Man skal ikke langt ut av Oslo før det blir vanskeligere å trekke folk. Så vi tenkte det vil være hyggelig å gjøre noe sammen, og det kanskje vil trekke flere folk. Bendik har norske tekster og kvinnelig vokal, ellers har vi vel ikke så mye til felles. Og det at vi er så ulike gjør vel at det funker. Vi skaper en god dynamikk: Jeg går på først, Bendik har mer trøkk. De er et enestående liveband, lover Kaja Gunnufsen.

«jeg tenker ofte på Neil Young /og å gjøre noe med min fasong/snart er det bikinisesong»

Når Dagsavisen snakker med Kaja Gunnufsen, er hun på vei til låtskriverkurs i Bergen, sammen med Moddi. Hva slags råd gir hun ungdommen om å skrive låter?

- Mitt beste råd er å ikke sensurere seg selv. Det har hjulpet for meg. Vær litt ukritisk først, det er bare å skrive i vei, så får man heller finpusse etter hvert. Mange jeg kjenner som driver med musikk har et veldig kritisk forhold til det de gjør - «nei, jeg kan ikke skrive det, da virker jeg sånn.» Gi litt faen. Ha det gøy.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no