Nye takter

Ble ikke invitert til 80-tallsfesten

I morgen er det tid for Urørt-finale igjen. Siden 2001 har en rekke artister fra kåringen satt sitt preg på musikknorge.

Finalen i Årets Urørt, prisutdelingen som kårer landets beste nye og usignerte band, finner sted i Trondheim i morgen. Siden første kåring i 2001 har en rekke band og artister slått seg opp og fram etter Årets Urørt. Lars Vaular, Ida Maria og Honningbarna for eksempel.

I år er det igjen fem artister som er nominert og kjemper om tittelen. I tillegg til Carnival Kids (Rock), Farao (pop), The Wolves (punk) og Sigurd Julius (visepop), finner vi duoen Shy For Shore. De er nominert for sangen «Then The Heartbreak», en elektronisk popsang med danseelementer. Her er det mye 80-tallet og New Order i lyden. Tilfeldig?

- He, he. Nei. Vi liker 80-tallet. Om du hører på trommene er nok de ganske så typisk for noen som New Order. Vi er også inspirert av band som Depeche Mode. Men vi utforsker bassgangene og vokalen, mens vi setter et moderne preg på musikken, sier britiske Oz Page til Dagsavisen.

- Vi er bare to nå, legger vokalist Marie Nordén fra Bærum til.

For Shy For Shore var en gang et band med fem medlemmer som spilte shoegaze, altså et mer rocka uttrykk. Men da bassist Page og vokalist Nordén flyttet til Nederland, ble musikken mer elektronisk og 80-talls, vil mange hevde, og samtidig ble bandet til en duo.

Selv om ingen av dem engang var født da håret var høyt, angoragenserne mange og dårlig smak var inn, er det altså 80-tallet duoen ser til musikalsk.

- Det at vi ikke selv har opplevd denne tida, men bare gjenopplevd musikken, moten og filmene på avstand, kan være grunnen til at vi liker det så godt, forklarer Nordén.

- Ja, det er spennende for oss fordi vi ikke var der. Det føles som en fest vi aldri ble invitert til, legger Oz Page til.

London

Paret, for de er et par, traff hverandre under studier i London - mote- og kunststudier, og bandet tar dermed opp arven fra band vi kjenner godt. For en rekke av dem traff hverandre på universitetet. Duran Duran for eksempel. Men også nyere band som MGMT og Coldplay startet på skolen.

- Det var et kreativt miljø vi fant oss til rette i der, forklarer Mari Nordén om tiden i London.

Nå har de tilholdssted i Amsterdam. Der de holder til i en gammel skolebygning, eller et slags kontorfellesskap, som også huser kunstnere, teatergrupper, fotografer, designere og musikere over flere etasjer. En sydende kreativ gryte, altså, men musikalsk er kanskje ikke Amsterdam stedet for noen som lager elektronisk dansbar pop?

- Det er mange rockeband her og i grunnen veldig få som lager alternativ pop med elektronikk, men så er det desto mer av performanceartister, kunstnere og mye annet spennende, sier Oz.

Opptreden

Hva en opptreden på riksdekkende TV eventuelt vil bety, vet ikke duoen, selv om mange tidligere deltakere har fått suksess etter å ha vært nominert. Men Shy For Shore håper dette vil åpne noen dører.

- Vi har alt fått mye respons av å være nominert. Nå er det bare å håpe at ballen fortsetter å rulle, sier Nordén.

- Ja, vi bryr oss virkelig om denne sjangeren og det er få band som gjør akkurat det her. Å få nasjonal anerkjennelse vil bety så mye, sier Oz.

NRK

Finalen i Årets Urørt sendes på NRK3 og P3 i morgen kveld. Tidligere år har det vært mange finalister som siden har utmerket seg. I fjor var det Phil. T. Rich, nå kjent som Arif, som stakk av med seieren. Men det har ikke alltid vært vinneren som har gjort det best i ettertid. DonkeyBoy, Fjorden Baby!, John Olav Nilsen & Gjengen og Kvelertak deltok alle sammen, men vant ikke.

Shy For Shore er en duo, også på scenen. Under opptredenen i morgen vil de støttes av trommemaskiner, loops og sequenzere.

- Det er mye man kan gjøre med teknologi, forteller Oz.

- Vi har laget musikken, i hvert fall fram til nå, på soverommet og at noen i det hele tatt bryr seg er utrolig, sier Oz.

For tida jobber Shy For Shore med mer musikk og et album er ventet i løpet av året.

- Ja, vi kan vel si det, avslutter Oz.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Urørt-Finalen

Musikkonkurranse for 
usignerte nye band.

Blant tidligere vinnere finner vi suksessrike artister som Side Brok, Ida maria, Honningbarna, Mikhael Paskalev og Phil T. Rich.

Mange av artistene som ikke vant, men var nominert har også fått suksess: Superfamily, DonkeyBoy, Katzenjammer, John Olav Nilsen & Gjengen, Fjorden Baby!, Lars Vaular, Kvelertak, Oslo ess og Lemâitre.

Prisutdelingen sendes på NRK3 og P3 i morgen kveld klokka 20.25.

Publikum kan selv stemme på sin favoritt på NRK.no/urort