Nye takter

Oppgjør med Frelsesarmeen

Lars Vaular tok i går et oppgjør med Frelsesarmeens homosyn da han opptrådte for dem i Oslo.

- Du skal få tro hva du vil, men det er og blir selvmotsigende å tilby hjelp til alle, men ikke la alle være med og hjelpe - kun på bakgrunn av deres legning eller sivile status, sa Lars Vaular på scenen under gårsdagens grytekonsert på Egertorget i Oslo, i regi av Frelsesarmeen.

Etter konserten utdyper han til Dagsavisen at han mener Frelsesarmeen står for så mye fint at det må være mulig både å støtte dem og være kritiske.

- De gjør jo en kjempejobb, men jeg vil heller si ifra ved å stille opp enn ikke å være med i det hele tatt, sier Vaular.

Trukket seg

Andre, som Klaus Sonstad, har trukket seg fra tilsvarende konsert i Trondheim.

- Jeg vurderte også en markering fra scenen, men det syntes jeg ble komplisert i seg selv, sier Klaus Sonstad til Dagsavisen.

Han skulle ha framført barnesanger og noen julesanger i Trondheim 17. desember.

- Det ville vært masse barn blant publikum, og jeg synes det sånn sett ville bli vanskelig å håndtere. Jeg støtter jo arbeidet Frelsesarmeen gjør til daglig og håper at folk kan ha to tanker i hodet samtidig, og se på det arbeidet de gjør resten av året. Men jeg ønsker ikke å stå på scenen for noen som roter det så til for seg når det gjelder homofil kjærlighet, utdyper Sonstad som likevel tok turen ut og la en tusenlapp i gryta.

Han legger samtidig til at artister som D.D.E., som har støttet Frelsesarmeen i en årrekke, må få lov til det.

- Men det er betenkelig at norske prester går inn for å vie homofile, mens da Frelsesarmeen har et annet syn, sier han.

Korpssekretær

Det var etter TV 2s avsløring av at Are Veraas ikke får være korpssekretær i Frelsesarmeen fordi han er homofil og har kjæreste, flere valgte å kutte sin støtte til organisasjonen.

Nå har også Idol-Martine, Askil Holm og Kine Valstad trukket seg fra Frelsesarmeens grytekonserter i Trondheim, skriver NTB.

- Når lite og ingenting skjer i Frelsesarmeens syn på homofili, synes både Kine og jeg at tida var inne for å ta et tydelig standpunkt, sier Askil Holm til Trønder-Avisa.

D.D.E. sier at de vil spille konserten i Trondheim lørdag som planlagt.

- Vi er på ingen måte enige i deres bestemmelse for homofile. Samtidig synes vi at de gjør så mye bra at vi på tross av det har vært med og støttet dem i mer enn 15 år, sier Bård Jørgen Iversen i bandet til Adresseavisen.

Frelsesarmeen sier de respekterer at enkelte artister ikke ønsker å støtte dem.

- Vi må respektere at folk velger hvem de vil støtte og hvem de stiller opp for. Det må være valgfritt og etter eget ønske, sier informasjonssjef Andrew Hannevik til Adresseavisen.

- Vi tar ingen til inntekt for verken Frelsesarmeens trosgrunnlag eller syn i etiske spørsmål. Vi ser på arrangementene rundt julegrytene som støtte til vårt arbeid for vanskeligstilte og ikke mer enn det, sier han.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen