Nye takter

Rap ut, urban inn

Spellemann fjerner klassen for hip hop. Samtidig innfører de urban og indie.

Dermed må rappere konkurrere i klassen for urban. Samtidig deles pop opp i popsolist og popgruppe. I tillegg innføres kategorien Indie, mens klassen for musikkvideo fjernes.

Lars Vaular, som selv har vunnet Spellemann i hip hop-klassen, samt for tekstforfatter, er overrasket når han får høre at hip hop-klassen i Spellemann er borte og erstattet med urban. Klassen urban favner over såpass forskjellige sjangrer som hip hop og rap, R & B, soul, reggae og dancehall.

- Det er kanskje det dummeste jeg har hørt. Det blir vanskelig å vurdere så forskjellig musikk opp mot hverandre. For, hva er urban? Det høres bare helt rart ut. Jeg forstår ikke helt hva som er urbant jeg. Fjorden Baby!, for eksempel, er jo urbane. Hva er urban? Er det musikk fra byen, sier Vaular til Dagsavisen.

Nødvendig

Styreleder i Spellemann, Marte Thorsby bekrefter endringene i klasseinndelingen og begrunner det som nødvendig.

- Det som skjedde i fjor var at det var for få som hadde meldt seg på i klassen hip hop, så vi måtte slette den kategorien, for vi har et krav om minimum ti påmeldte utgivelser i en klasse. Men så var det også etter hvert mange utgivelser innenfor soul, R & B og dancehall og vi syntes det var naturlig å samle disse i en kategori - en urban kategori. Det er også en trend internasjonalt med en urban kategori, forteller Thorsby.

Vaular derimot stiller seg undrende til endringen. Han er aktuell med albumet «1001 hjem», som da må meldes på i kategorien urban og ikke i hip hop.

- Jeg syns navnet urban er ganske intetsigende og bredt, og sjangrene kategorien skal dekke er jo ganske forskjellige. Men for min egen del blander jeg jo mange uttrykk, og burde vel egentlig meldt meg på i kategorien «synge-rap», sier Vaular.

Pop

Styret i Spellemann evaluerer hvert år klassene. Pop er nå delt i to, en klasse for grupper og en for soloartister.

- Det er noe vi går igjennom hvert år og vurderer da om det er nødvendig med endringer som vi mener vil komplementere bildet enda mer, utdyper Thorsby.

- Hvorfor utvide popkategorien?

- I fjor var popklassen veldig stor. Og for å avlaste litt på dette ønsker vi å innføre en popsolistklasse og en popgruppeklasse, fortsetter Thorsby.

Dermed vil det totalt være 22 klasser under Spellemann 2013.

Indie

Da vil det også utropes en vinner av indie. Dette skal være en pris til musikk som faller litt utenfor pop og rock.

Betegnelsen indie ble opprinnelig brukt om musikk utgitt på uavhengige plateselskaper og tidligere var det egne britiske hitlister for indie, eller independent, altså uavhengig musikk som ikke kvalifiserte til de ordinære listene. Slik er det ikke lenger. Denne uka topper for eksempel Arctic Monkeys både albumlista og indielista i Storbritannia.

Indie og pop vil i mange tilfeller altså være det samme. I Storbritannia toppet for eksempel Kylie Minogue indielistene på 80-tallet, men var altså ikke kvalifisert for den vanlige listen, fordi hun slapp platene sine på uavhengige PWL, selskapet til Stock, Aitken og Waterman.

- For bransjen er det godt kjent hva indie er. Det er en del utgivelser som ikke naturlig faller inn under popkategorien og ikke naturlig inn under rock. Det er mer den alternative popen og rocken og dette er en klasse de har i flere internasjonale awards og det ønsker vi også å innføre, forklarer Thorsby.

Spellemann 2013 finner sted i Stavanger konserthus 18. januar og prisutdelingen sendes direkte på NRK1.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen