Paal Nilssen-Love (38) arrangerer sin egen konkurrerende jazzfestival i Oslo denne uka.
- Oslo Jazzfestival trenger et spark bak, sier Nilssen-Love, en av de mest sentrale musikerne i norsk jazz de siste ti årene.
Blow Out
Trommeslageren inviterer i dag til frijazz-festivalen Blow Out, for improvisert musikk på tvers av sjangere.
- Jeg startet Blow Out fordi denne musikken ikke er representert på Oslo Jazzfestival. Og fordi Oslo Jazzfestival er for dyr. Festivalen er svært opptatt av billettinntekter. Det gjør det vanskelig for unge jazzmusikere og jazzstudenter i Oslo å gå på byens egen jazzfestival, mener Paal Nilssen-Love.
Dette er tredje gang Nilssen-Love arrangerer Blow Out-konserter under Oslo Jazzfestival. Blow Out er en helårs konsertserie, som for tredje gang har firedagers festival i Oslo Jazz-uka. Her spiller rundt 40 norske og internasjonale improv-musikere over fire kvelder i forskjellige konstellasjoner, med navn som Lasse Marhaug og Jaap Blonk. Festivalen foregår på klubben Mir på Grünerløkka, i lokalet som tidligere huset tradisjonsrike Oslo Jazzhus.
Verden over
- Oslo Jazzfestival ønsket at vi skulle legge Blow Out til et annet tidspunkt, men det vil ikke vi. For oss er det et poeng i å gjøre dette samme uka som Oslo Jazzfestival. Artistene vi booker er ikke representert på Oslo Jazzfestival uansett, sier Nilssen-Love.
Nilssen-Love har spilt på Oslo Jazzfestival en rekke ganger tidligere, blant annet med det svensk-norske bandet Atomic, som er blant Skandinavias mest internasjonalt anerkjente jazznavn. Han spiller verden rundt, og har i sommer blant annet turnert med sitt faste band The Thing og den britiske popstjernen Neneh Cherry. Han har vært nominert til Nordisk råds musikkpris, fått flere spellemannpriser og fått norsk jazz‘ fremste utmerkelse, Buddy-prisen.
- Nå blir jeg vel ikke booket til Oslo Jazzfestival mer, men det får heller være, fastslår Nilssen-Love.
Flytter grenser
Oslo Jazzfestival har også tidligere fått kritikk, blant andre fra festivalaktuelle Bugge Wesseltoft, for å ha for kjedelig profil og for lite ny, norsk jazz.
- Bookingen til Oslo Jazzfestival er blitt stadig mer konservativ de siste årene, og det er synd. Oslo har en så stor bredde av interessante musikere, en av oppgavene til Oslo Jazzfestival bør også være å ta vare på denne bredden, sier Paal Nilssen-Love.
Billettene til Blow Out-festivalen koster 200 pr. kveld eller 500 for alle fire kveldene. Dagskort til Oslo Jazzfestival koster 550 pr. dag. Nilssen-Love har tidligere vært blant arrangørene av AllEars-festivalen for støy- og improvisert musikk, som foregår vinterstid i Oslo.
- Blow Out er et rent musikerdrevet tiltak. Det er en lang tradisjon for at musikere arrangerer egne motfestivaler til etablerte institusjoner. Vi presenterer et bredt spekter musikk, fra rene støykonserter til improv til afrofunk. Felles er at dette er artister som vil flytte grenser, og det bør være jazzens viktigste drivkraft. Erfaring viser at folk gjerne kommer og hører denne typen musikk, når det er arrangører og festivaler de stoler på. I fjor var det stappfullt på Mir hver kveld, sier Paal Nilssen-Love.
Slår tilbake
- Paal Nilssen-Love bruker offentlig støtte til å konkurrere med oss. Da synes jeg ikke det er så lurt å gjøre det samme uke som oss, sier daglig leder for Oslo Jazzfestival Edvard Askeland.
Oslo Jazzfestival får rundt tre millioner kroner i offentlig støtte for 2012, fordelt på 1.8 millioner fra Oslo kommune og 1.1 mill fra kulturrådet. Blow Out får støtte til konserter på helårsbasis og bruker drøye 50.000 på denne ukas Blow Out-festival.
- Vi tok kontakt og forsøkte å få til et samarbeid fordi det allerede var nok festivaler i Oslo denne uka. Jeg tror alle ville vært best tjent med at Blow Out-festivalen fant sted på et annet tidspunkt. Blow Out er en smal festival. Men er det 100 som går dit, mister vi kanskje 100 som ville gått på en av våre konserter på Mono, sier Askeland, og slår tilbake mot kritikken fra Nilssen-Love.
- Hva mener han med konservativ? Det er litt mindre frijazz i år, men det er fordi han har sin festival samme uke. Når Paal Nilssen Love har startet sin egen festival, kan ikke vi ha de samme artistene som ham. Han skyter helt over mål når han sier at vi ikke satser på unge musikere, fastslår Askeland.
Nye norske jazznavn
Han viser til Statkrafts «Young Star»-scene under festivalen, og også utenom dette ramser han opp et titall nye norske jazznavn fra årets program.
- Vi taper penger på disse konsertene, men vi vil gjerne presentere disse artistene likevel, understreker Askeland.
- Kritikken fra Bugge Wesseltoft og andre kom samme året som jeg tiltrådte, i 2007. Da hadde festivalen mer vekt på tradisjonell jazz, nå favner den alle stilarter. Jeg tror ikke Bugge Wesseltoft ville framført den samme kritikken i dag, sier festivalsjefen, som ønsker Nilssen-Love velkommen til Oslo Jazzfestival.
- Jeg har ingen problemer med å booke Paal Nilssen Love igjen. Jeg håper jeg får spille hos ham også, foreslår Askeland, som selv er mangeårig aktiv jazzbassist.