Nye takter

«Gi Donkeyboy statsstøtte»

Platedirektør vil ha ny ordning der staten og platebransjen betaler utenlandslansering sammen.

- Skal det være noen vits i å drive kulturnæring, må et band som Donkeyboy få statsstøtte, mener Guttorm Raa, direktør i Warner Music Norge. Han var en av innlederne under Bylarms innspillskonferanse, som tjuvstartet musikkbransjetreffet i går.

Kulturdepartementet, Næringsdepartementet og Kommunaldepartementet innkalte til seminaret for å få innspill fra musikkbransjen til ny handlingsplan for kultur og næring. Den skal etter planen presenteres til høsten. I dag møter Trond Giske den danske kulturministeren og den svenske handelsministeren i regi av Bylarm. På onsdagens innspillkonferanse åpnet kulturminister Anniken Huitfeldt med å fastslå at statlig støtte i større grad bør gå til enerne i musikklivet.

Warner-direktør Guttorm Raa påpekte at det gis liten offentlig støtte til innspilt musikk. Han følger opp med å foreslå en forpliktende spleiseordning mellom det offentlige og de store plateselskapene.

- Hvis Warner Norge gir en million til utenlandslansering av Donkeyboy og Næringsdepartementet gir en million, har Donkeyboy dobbelt så stor sjanse til å lykkes. Det vil også gi ringvirkninger for andre artister, sier Raa.

- Vil man gjøre musikk til en eksportnæring, slik man har gjort med fisk, må man støtte de prosjektene som har potensial. Det er mye støtte å hente for de som driver kultur, men som plateselskap driver vi også næring, på vegne av artistene. Der er det mindre å hente. Som plateselskap har vi ingen kontakt med myndighetene om næringsdelen. Jeg savner større kontakt mellom departementene og plateselskapene, sier Raa.

Kostbart apparat

På årets Bylarm er det rekordstor tilstrømning av delegater fra Skandinavia og det øvrige internasjonale musikklivet. Donkeyboy fikk flere store hits fra sitt debutalbum i 2010, også utenfor Norge. Nå er Donkeyboy klar med oppfølgeren «Silver Moon», som slippes i mars, og i morgen kveld spiller bandet på Bylarm, som del av den internasjonale lanseringen.

- Både bandet og vi tjente penger i Norge på Donkeyboys forrige plate, men vi brukte mye penger på å etablere Donkeyboy i det utenlandske markedet. Nå må vi være til stede igjen ved lanseringen av den nye plata. Det er et stort og kostbart apparat som er i sving. Det gjør hele forskjellen for bandet om de kan vise seg fram når tyske bookingagenter setter opp sine turneer og festivaler, sier Raa.

Kritiserer Statoil-stipend

Lørdag er det utdeling av Bylarms Statoil-stipend for utenlandslansering, verd en million kroner, som ifølge vedtektene gis til «en norsk artist som står på randen av internasjonalt gjennombrudd». Platedirektør Guttorm Raa kritiserer nå Statoil-stipendet og Bylarm for å overse Donkeyboy.

- De som velger ut artister til Statoil-prisen mener det er ti andre artister som i større grad enn Donkeyboy står foran et internasjonalt gjennombrudd. Det skjønner ikke jeg. Da må det være andre kriterier enn internasjonalt potensial som ligger til grunn, sier Raa.

Blant de andre nominerte er etablerte navn som Jarle Bernhoft og Sondre Lerche, i tillegg til nye artister som Lars Vaular, El Caco og Team Me.

- Hvis jeg hadde vært Statoil, hadde jeg tenkt mer kommersielt rundt dette stipendet. Det er musikkanmeldere som nominerer til dette stipendet. Det er greit nok, men de tenker kultur, ikke næring, sier Raa.