Nye takter

Lengter etter Rockefeller

Bertine Zetlitz er på vei hjem: Siden 7. februar har hun vært på Norgesturné som avsluttes på Rockefeller i morgen.

I går ettermiddag var hun en snartur innom Oslo for å opptre på nyåpningen av et stort kjøpesenter i Oslo – før hun fløy tilbake Haugesund hvor hun sto på scenen i går kveld.

– Hektisk men fint smiler Bertine Zetlitz.

Smør på brødet

Slike næringslivsjobber er en lukrativ del av virksomheten for norske artister. Men nylig slo det tilbake på Zetlitz da The 5Percent Community-skandalen ble rullet opp i media før jul. Både aviser og TV brukte Bertine Zetlitz som visuell vinkling på 5Percent-saken etter at hun opptrådte på et stort medlemsmøte for T5PC i august i fjor.

– Av og til skjer det ting man ikke i utgangspunktet vil være assosiert med. Men det vil nok ikke skje igjen. Jeg er blitt mer forsiktig etter dette sier Zetlitz.

– Slike events er en stor del av alle artisters hverdag det gir smør på brødet. Muligens var dette ukritisk planlagt men T5PC var bare en av flere events den dagen. Man kommer synger sine tre sanger og går igjen. Det var jo ikke noe kriminalisert ved virksomheten da ellers hadde jeg jo ikke stått der sier Zetlitz.

– Det var masse andre artister også med der: Great Garlic Girls Knut Borge et helt musikalensemble. Det var en overdådig produksjon. Det var ikke spart på noe. Jeg husker vi stusset litt på det sier Zetlitz.

– Siden kom det jo bilder av meg på TV-skjermen hver gang det var snakk om T5PC. Det gjorde at folk syntes synd på meg – de trodde jeg hadde investert og tapt mange penger men det hadde jeg jo ikke.

Tapte på turne

Pengetap ble det imidlertid på bookingbyrået hennes Megafon etter stadionturneen med Bertine Zetlitz Morten Abel og Lene Marlin før jul. Store produksjonskostnader og sviktende billettsalg gjorde at Megafon tapte over fire millioner kroner og måtte avvikle

– Det var stor åpenhet rundt alle sider ved dette så det kom ikke som noe sjokk. Det var synd at vi ble knocket ut på det økonomiske. Men det er sånt som skjer: Man prøver mye og så går noe i dass sier Zetlitz.

– Men vi som opptrådte opplevde turneen som positiv og artig. Kanskje var det litt naivt men vi lot tallene ligge og konsentrerte oss om spillingen. For meg var det svært lærerikt musikalsk.

Lærdommen tok hun med seg på vinterens konsertrunde som var i langt mindre skala enn trioturneen før jul. Rockefeller-konserten i morgen blir den største på turneen.

– Nå gleder jeg meg til å avslutte Norgesturneen på hjemmebane på Rockefeller. Jeg liker godt å spille der. Da jeg sto i Spektrum før jul lengtet jeg egentlig bare tilbake til Rockefeller.

Ny plate med Ball

Tross slike tilbakeslag har det siste halvåret vært en gedigen suksess for Bertine Zetlitz. «Rollerskating» hennes fjerde album har solgt over 80.000 og gjorde henne til Norges mestselgende kvinnelige artist i fjor.

– Planen med denne plata var å rendyrke det enkle poputtrykket og det slo riktig ut. Jeg gleder meg over å ha fått så mange unge fans mange unge gutter også. Det er ikke alle forunt på sitt fjerde album.

Viktig medspiller på «Rollerskating» er Fredrik Ball også kjent som Pleasure Fredrikstad-artisten som dro til London og etablerte seg som produsent blant annet på soloprosjektet til Suede-vokalist Brett Anderson. Han har vært med på å skrive låtene på «Rollerskating» og gitt plata et annerledes sound.

– Det samarbeidet har vært så unikt at hadde jeg avsluttet det etter ett album ville jeg ikke visst mitt eget beste. Så jeg håper på å koke sammen noe mer sammen med Fred sier Zetlitz som tipper det blir nytt album «i 2006. Et godt stykke ut i 2006».

– Siden dette albumet har gått så bra gir det meg luksusen å kunne vente til inspirasjonen kommer i stedet for å måtte tyne ut noe med en gang sier Zetlitz.

"Spiller på Rockefeller i morgen

Mer fra Dagsavisen