Verden

Nye seermagneter (og noen gamle)

«Frustrerte fruer» er historie. Neste sesong er det dommedag, en amerikansk Sherlock, enda en superhelt, samt en gryende ape-stjerne amerikanske TV-kanaler håper skal trekke seerne.

De siste dagene har amerikanske TV-kanaler presentert sine nye serier for kommende sesonger - et femtitall nye drama- og komiserier som ganske raskt vil finne veien til norske kanaler. Hvert år møtes de amerikanske fjernsynsselskapene og de store annonsørene til de såkalte upfronts i New York i mai, en uke som takket være TV-selskapenes spektakulære arrangementer også blir kalt TV-bransjens moteuke.

Monkey business

Årsaken til viraken er en formidabel pott reklamepenger som kanalene kjemper om. Annonsekronene er også grunnen til at NBC-sjefen Robert Greenblatt stilte med kapusinerapen Crystal for pressen mandag. Apekatten er med i komiserien «Animal Practice», og om serien slår an betyr det at NBC kan sikre seg en større del av de rundt 54 milliarder reklamekronene som upfronts-uka egentlig handler om.

Dette året forventes det at reklameinntektene til amerikanske TV-kanaler i alt vil ligge på rundt 360 milliarder kroner. Summer som dette forklarer hvorfor en TV-serie som leverer dårlige seertall tas av etter to-tre episoder, og det faktum at amerikanske TV-direktører omtaler fjernsynsserier som «underholdningsmoduler» - en inside-term for det som kanalene viser mellom reklamesendingene.

TV-Hulk

Ettersom populære, internasjonale seermagneter som «House» og «Frusterte fruer» avsluttes denne våren, er det stilt store forventninger både i og utenfor USA til hva de fem store TV-kanalene kan levere av nyheter. En kjapp vareopptelling viser at det kommer 15 situasjonskomedier og over 30 dramaserier, ny humor, spenning, overnaturlige fenomener og såpe.

NBC lanserer «Revolution», et postapokalyptisk drama om tilværelsen på jorda 15 år etter all elektrisitet forsvant. Dette er det nye episke prosjektet til «Lost»-skaper J.J. Abrams og «Iron Man»-regissør Jon Favreau.

ABC satser på «666 Park Ave.», en thrillerserie om et par som tar over en historisk bygning i New York, full av skumle saker.

Onsdag kunne kanalsjef Paul Lee i ABC, som eies av «The Avengers»-produsenten Walt Disney Studios, fortelle at kanalen jobber med flere nye superheltprosjekter - blant dem en serie om Hulk som kan få premiere i 2013-2014-sesongen.

En ny superhelt med TV-premiere allerede i høst er DC-figuren Grønne Pil, nå aktuell med egen serie fra kanalen CW med tittelen «Arrow». Den mer litterære heltefiguren Sherlock Holmes blir amerikanisert av CBS i «Elementary», som foregår i New York og hvor en kvinnelig doktor Watson spilles av «Charlie‘s Angels»-stjernen Lucy Liu.

Store TV-navn

Hollywoodkjendisen Dennis Quaid satser på en TV-karriere med «Vegas», et drama basert på den virkelige Las Vegas-sheriffen Ralph Lamb som jobbet i Las Vegas på 50-tallet. Fox har lansert en ny «24» med «The Following», en thrillerserie hvor Kevin Bacon skal jakte en seriemorder. Fox satser også på «The Mob Doctor», hvor en ung kvinnelig kirurg blir tvunget til å jobbe for Chicago-mafiaen. «Red Widow» handler om en enke som må ta sin myrdede forbrytermanns jobb for å beskytte familien.

«Nashville» er et drama fra countrybyens musikermiljø, og «Chicago Fire» er en ny dramaserie spekket med tøffe brannmenn. NBC har bestilt en ti episoders sesong av «Crossbones», et ramsalt sjørøverdrama. Kanalen CW kan skilte med forhistorien til «Sex og singleliv»-Carrie i «The Carrie Diaries». I ABC-serien «Last Resort» nekter et amerikansk ubåtmannskap å følge myndighetenes ordre om å avskyte atomvåpen, og etablerer i stedet en egen koloni på en øde øy. TVNorge har allerede sikret seg rettighetene til NBCs «Hannibal». Denne thrillerserien handler om seriemorderen Hannibal Lecter som ung.

Alskens humor

«Friends»-stjernen Matthew Perry er klar for enda en ny sitcom, og har hovedrollen som sportsreporter i «Go On». Den unge komikeren Christopher Mintz-Plasse, kjent som McLovin i filmkomedien «Superbad» satser på sitcomsuksess med «Friend Me». «Save me» er en komedie med Anne Heche som kvinnen som får kontakt med Gud. I kjølvannet av komisuksessen «Modern Family», som blant annet skildrer et homofilt pars familieliv blir det lansert to nye homsekomedier på amerikansk mainstream-TV i høst - «The New Normal» og «Partners». «Guys with Kids» er en komedie i «Alle elsker Raymond»-landskapet. I «Neighbors» flytter en familie inn i et nabolag som viser seg bebodd av romvesener i menneskeham.

Mest oppmerksomhet blant kominyhetene har det blitt på «Animal Park», hvor moroa foregår på et dyrehospital og som har nevnte kapusinerape Crystal oppført som «co-stjerne». Ifølge NBC-sjef Robert Greenblatt har apekatten fått høyest score av skuespillerne i alle testgruppene som har sett serien.

Hvorvidt seerne vil se humoren i apestrekene til Crystal, eller i noen av de andre nye komediene, skrev New York Times tidligere denne uka, det er det store multimilliarddollar-spørsmålet.

Fornyet tillit

Denne uka har TV-tvitrere i hopetall jublet over TV-kanalenes nyheter om at deres favorittserier ikke er kansellert. Av serier som har fått fornyet tillit er «Grey‘s Anatomy», «Revenge», «Once Upon A Time», «Grimm», «Parks and recreation», «Modern Family», «The Good Wife», «CSI», «Criminal Minds», for å nevne noen.

reidar.spigseth@dagsavisen, no

Mer fra Dagsavisen