Kultur

Nye overgrepssaler rulles opp­

To nye svært profilerte briter er arrestert av politiet, mistenkt for å ha begått seksuelle overgrep mot barn.

Det er BBCs kjente og dekorerte sportskommentator Stuart Hall og den berømte britiske PR-agenten Max Clifford som siden onsdag er blitt arrestert av Scotland Yard, begge som følge av etterforskningen i kjølvannet av Savile-avsløringene som rystet Storbritannia tidligere i høst.

Overgripere

Sportskommentatoren Stuart Hall (82) er siktet for overgrep mot tre jenter i alderen 8 til 17 år, i årene mellom 1974 og 1984. Han har jobbet i BBC i over 50 år, og kommenterer stadig Premier League-kamper for BBC Radio 5.

Arrestasjonen av PR-doldisen Max Clifford (67) i går morges var den sjette i regi av politiet, som har etterforsket den avdøde BBC-profilen Jimmy Saviles overgrep mot barn og unge siden ugjerningene hans ble avslørt i en ITV-dokumentar tidligere i høst.

TV-dokumentaren avdekket at TV-kjendisen Jimmy Savile hadde begått sexovergrep mot mindreårige jenter i løpet av sin karriere, og brukt statusen som riksyndling for å få tilgang til ofrene sine på jobb i BBC, på sykehus, skoler og andre institusjoner for unge i løpet av hans nær femtiårige TV-karriere.

PR-agenten Max Clifford har blant annet jobbet for komikeren Freddie Starr, en britisk TV-stjerne som tidligere i høst ble arrestert av politiet mistenkt for å ha vært delaktig i Savilles overgrep. Blant de arresterte er også en tidligere TV-produsent i BBC, ved navn Wilfred De‘Ath, den tidligere pedofilidømte 70-tallsrockeren Gary Glitter og en tidligere radio-DJ.

Omfattende arbeid

De to siste arrestasjonene skal ifølge avisen The Guardian ikke ha en direkte tilknytning til den avdøde Jimmy Savile. Den britiske avisen skriver at Scotland Yard har delt etterforskningsarbeidet kalt Operation Yewtree i tre kategorier, navngitt som «Savile», «Savile og andre» og «andre». De to siste arrestasjonene tilhører ifølge politiet kategorien «andre».

Scotland Yard har i en drøy måned arbeidet med det som karakteriseres som den verste overgrepssaken i britisk historie.

Siden ITV sendte TV-dokumentaren hvor flere ofre for den eksentrisk utseende TV-kjendisen sto fram, har Scotland Yard fått kjennskap til rundt 450 saker - hvorav de fleste skal være ofre for Saviles overgrep.

BBC rystet

Skandalen har tvunget til BBC til å sette i gang flere interne granskinger, som blant annet skal finne ut om det har eksistert og stadig er en seksuell ukultur i BBC, og om hvorvidt ledelsen og andre ansatte BBC har visst om, deltatt i og dekket over Jimmy Saviles ugjerninger. Flere kvinnelige radio-Dj-er har i ettertid fortalt om gutteklubben i radioredaksjonene i BBC, og den stadige fysiske trakasseringen de var utsatt for fra mannlige kolleger helt opp til 90-tallet.

BBC har ennå til gode å svare på hvorfor ledelsen i BBCs dokumentarredaksjon «Newsnight» i november i fjor fikk beskjed om å legge bort arbeidet med et program om Saviles overgrep. Savile var i sin storhetstid kjent som programleder for «Top of The Pops» og barneshowet «Jim‘ll Fix It», han ble adlet for sitt veldedighetsarbeid og var personlig venn av prins Charles.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen