Kultur

Nye filmer skal redde kinosommeren

– Kinopublikummet må ha noe å gå til, sier kinosjef for Odeon i Sandnes og Stavanger. Den nye Knerten-filmen har derfor fremskyndet sin kinopremiere til juli. Nå venter norske kinoer på at resten av verden skal åpne mer, så de store filmene kan komme på kino.

Bilde 1 av 3

Mens andre filmer blir utsatt til senhøsten og neste år, har «Knerten og Sjøormen» blitt fremskyndet. Nå blir den en av filmene som kommer på kino sommeren 2020.

– Filmen vår var ferdig, og vi så hvordan situasjonen var. I dialog med kinoene skjønte vi at de ønsker nye filmer. Da gjorde vi en ordentlig vurdering på det. Vi har en sommerfilm, og vi så at vi hadde muligheten til å fremskynde premieren. Vi tenker at dette vil også publikum sette pris på, forteller produsent Jan Petter Dickmann i Paradox.

– Uansett når du skal lansere en film på kino, så tar du en kalkulert form for risiko. Det gjør man med alle premieredatoer også nå. Det er så mange faktorer som spiller inn på hvordan det går. Jeg tror ingen som hadde premiere i februar hadde regnet med at verden skulle stenge ned uka etter. Men sånn er det.

Økt kapasitet

Om «Knerten og Sjøormen» alene redder kino-sommeren i Norge vet ikke kinosjef i Odeon Kino i Sandnes og Stavanger, Håvard Erga.

– Men det hjelper veldig på. Det er veldig positivt at produsentene ser at kinoene er på vei opp igjen, og at de flytter filmen til et tidligere tidspunkt så vi kommer bedre i gang, sier han.

– Nesten alt som er å se på kino nå, er tilgjengelig på nedlasting og streaming. Det er jo gammelt. Kino er ferskvare så det holder, og dermed er det ikke lett å få folk til å komme på kino når filmtilbudet er så redusert, sier Erga.

Det hjelper også på at kapasiteten i kinosalene skal øke til 200 personer i de store salene fra 15. juni, mens mindre saler kan selge annethvert sete inntil opptil 50 solgte seter.

– Vi er avhengige av at det åpner opp for mer gjester per sal per visning, men med de filmene vi har nå, så trenger vi ikke mer enn 50 seter, for det kommer ikke flere per visning. Når det kommer nye filmer, har vi derimot helt klart behov til å ha mer plass i salene, sier Erga.

– Er det butikk i å kun tillate 200 gjester i en stor sal?

– Ja, da er helt klart butikk, men det er avhengig av filmene. Dette er todelt: Å øke kapasiteten er viktig, men det er jo en forutsetning at det kommer nye filmer. Den nye Knerten-filmen gjør at vi får inn barnefamiliene, og det at vi i sommer får de større actionfilmene, som «Unhinged», og Christopher Nolans «Tenet», som blir veldig stor, men også «Mulan». Dette er filmer som har varslet at de kommer på kino likevel i sommer. Da kan vi åpne for dagvisninger, blant annet. Og vi kan få de ansatte som er permitterte tilbake på jobb igjen. Nye filmer er helt klart det viktigste. Kinopublikummet må ha noen å gå til.

– Et stykke på vei

Erga får støtte av Guttorm Pettersson i interesseorganisasjonen Film & Kino:

– Det største problemet for kinoene, og spesielt de som fikk åpnet i mai, har vært at man ikke har hatt noe nytt å vise. Da hjelper det med nye filmer som «Knerten og Sjøormen», og «Børning 3» som fortsatt ligger an til å ha premiere i august, tror han.

– Det blir også bedre med muligheter for å selge inntil 200 seter i en sal. Det er et stykke på vei. Det er klart at en kinosal som Colosseums største sal, ikke får noen god inntjening med en begrensning på 200 stykker. Men senere i sommer kan man kanskje håpe på en mellomløsning på et sted mellom 200 og 500 mennesker i publikumskapasitet, tror Pettersson.

Fullt program

Men mens flere av de store kommersielle kinoene har ventet med å åpne, har den ikke-kommersielle arthaus-kinoen Vega kino foreløpig vært fornøyd med oppslutningen på filmvisningene sine, og kommer til å trappe opp i den grad det er mulig i juni. Med lite tilfang av nye filmer, kjører Vega en blanding av gammelt og nytt, egenimport og dessuten et dokumentarfilm-program i samarbeid med HUMAN-festivalen.

– Vi opplever at interessen for kinoen er stor, selv om det ikke bare vises nye filmer. Vi kommer oss igjennom dette her, i kombinasjonen med at alle strekker seg, at vi får kompensasjonsordning for tapte billettinntekter, samt grunnstøtte fra kommunen, forteller daglig leder, Unnur Sande.

– Vi har fått beskjed om at vi kan fylle annethvert sete på mindre saler inntil 50 stykker, så vi kjører fullt filmprogram i sommer.

I juli blir kinoen imidlertid sommerstengt som det også var i fjor.

– Vi har ikke store filmer vi jobber med, og det er så skrint. Men det er en vanlig modell for arthaus-kino som oss, å holde stengt midt på sommeren, fordi det er de store filmenes tid på kino.

Venter på verden

Men om de store filmene vil komme på kino i sommer, det er det andre faktorer som avgjør for det norske kinomarkedet, enn hvorvidt det blir bedre koronaforhold her til lands.

– Selv om det er noen små og mellomstore filmer som allerede har kommet ut, og som gir mer krydder, er de store dragerne alltid viktigst for kinoene. Så lenge de store markedene i verden er stengt ned, kommer ikke de store internasjonale titlene vår vei, sier Pettersson.

Det er også det Håvard Erga i Odeon Kino venter spent på:

– Det hjelper ikke at vi i Norge åpner, så lenge land som USA ikke gjør det i like stor grad. Vi er så små oppi det her, at vi er helt avhengige av hva andre territorier åpner opp for, sier kinosjefen.

– Noen stater i USA har åpna opp, men vi venter også på land som Kina. Storbritannia er også stort. Vi er en del av dugnaden, og vi sitter litt og venter på resten av verden.

Mer fra Dagsavisen