Kultur

Ny ordliste 
i Wordfeud

Ildsjeler har luket ut og satt inn ord i ordlisten for det populære mobilspillet Wordfeud.

Ildsjeler har luket ut og satt inn ord i ordlisten for det populære mobilspillet Wordfeud.

Har du noen gang kommet unna med å skrive de merkeligste ord i Wordfeud? Eller kanskje du har irritert deg over at motspilleren har sluppet unna med en i overkant liberal bøyning? Ordlisten som brukes har nemlig flere mangler: alle bøyninger er datagenererte, uten hensyn til om de gir mening eller er grammatisk korrekte, og ordlisten blir sjelden oppdatert. Det er det slutt på nå. Den 20. juli byttes det om til Norsk scrabbleforbunds ordliste.

Nye ord

Scrabbleforbundets liste er basert på den samme som Wordfeud, men inneholder i tillegg nesten 5.000 nye ord med bøyninger - totalt rundt 18.600 nye ord. Samtidig er en rekke feil rettet.

- I en overgangsfase vil nok noen syns det er slitsomt å venne seg av uvaner man har fått ved å skrive feil, sier Torill Johansen, president i Norsk scrabbleforbund til Dagsavisen.

Hun har selv vært vitne til at flere rare ord har dratt inn høye poengsummer.

- Alle adjektiver har vært mulig å gradbøye, så en gang la jeg ordet «rutetere», og fikk rett. Jeg har også sett ordet «vekstkraftigere» bli godkjent. Nå er disse ute, sier hun.

Dugnad

Det er først og fremst ildsjeler på nettstedet ordspill.no, medlemmer i Norsk scrabbleforbund og ivrige Wordfeud-spillere som har hjulpet til å ferdigstille oppdateringen. I tillegg til å luke ut feil, har de også sørget for å få inn ord som er ute av lista. Blant ordene som er fjernet, er utdaterte skrivemåter som guerilla (gerilja), kold (kald) og maffia (mafia). Sammensatte ord som tåfis, hårskum, vinkork og balletak, dypt savnede ord som gnien, loffer og varan, samt noen ord som kan være ekstra gode å ha i spillet, som wadi, dhow, cava og colt.

- Selv om dette er en stor oppdatering, så er ordlisten på ingen måte plettfri ennå. Det kommer stadig nye ord. Drømmen er å få én felles ordliste for norsk rettskrivning med alle bøyninger som kan brukes i turnering og på nett- og mobilspill, sier Johansen.

Mer fra Dagsavisen