Kultur

NRK kutter i distriktene

40 årsverk kuttes i distriktsdivisjonen til NRK. Men kulturministeren har tillit til at lokaljournalistikken ikke raseres.

Det er ikke bare i NRKs musikkarkiver det kuttes som konsekvens av den lave lisensøkningen. Nå får også distriktskontorene smake sparekniven.

– På bakgrunn av det omfattende kartleggingsarbeidet som har vært gjort i distriktsdivisjonen, har ledelsen i NRK tatt en beslutning som fører til at sju av 15 distriktsredaksjoner må redusere tallet på redaksjonelle medarbeidere, sier Grethe Gynnild Johnsen, direktør for distriktsdivisjonen, til NTB.

Største delen av kuttet i distriktskontorene gjøres i Trøndelag og Hedmark/Oppland, noe kulturminister Thorhild Widvey (H) ble grillet om i Stortingets spørretime onsdag.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum spurte Widvey om hva hun ville gjøre for å sikre at kuttene ikke vil rasere lokaljournalistikken.

Widvey svarte at hun er enig i viktigheten av et sterkt NRK i alle deler av landet, men at hun understreket at det er styret og ledelsen i NRK som har ansvaret for å fordele de ressursene de har.

– Jeg forutsetter at de også følger opp det som ligger i vedtektene, men ikke minst også det som NRK-plakaten understreker, sa Widvey, og la til at hun har tillit til at lokaljournalistikken ikke raseres.

Ifølge NTB vil NRKs distriktsdivisjon ha omtrent 960 årsverk etter kuttene, hvorav mellom 500–600 er knyttet til nyhetsproduksjon.

– Det vil fortsatt være 13 distriktskontorer. Innen midten av februar skal distriktsredaktørene lage forslag til hvordan avdelingene skal se ut, sier Johnsen til NTB.

NRK håper å kunne gjennomføre kuttene uten oppsigelser. Kulturminister Thorhild Widvey mener imidlertid at nedbemanning er å forvente.

– Personalkostnadene står for over halvparten av NRKs kostnader, sa hun i spørretimen onsdag.

Mer fra Dagsavisen