Fra årets Norwegian Wood-festival i Frognerbadet. Tirsdag gikk festivalen til skifteretten og begjærte oppbud. FOTO: MODE STEINKJER

Norwegian Wood: Skylder Oslo kommune en halv million

De siste årene har Norwegian Wood fått nærmere fire millioner kroner i støtte fra Oslo kommune. Likevel hadde festivalen ikke råd til å betale leie til kommunen.

527.000 er den årlige summen Norwegian Wood-festivalen har betalt til Bymiljøetaten for leie av Frognerparken som konsertarena. Dette fremgår av korrespondansen mellom Norwegian Wood og Oslo kommune i forkant av årets festival, da Norwegian Wood-ledelsen ba om å få satt ned leien til 200.000. Det ble ikke etterkommet.

Nå viser det seg at Norwegian Wood ikke har betalt leie til Bymiljøetaten etter årets festival.

Les også: Betalte ikke artistene før konkurs

Tirsdag denne uka slo festivalen seg konkurs, med en utestående gjeld til leverandører på over 4.7 millioner kroner. «Bymiljøetaten har ikke fått inn utestående leie for i år. Vi er i dialog med bobestyrer og arrangører for å se om vi kan få til en løsning på det utestående beløpet», skriver kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i e-post til Dagsavisen.

I går skrev Dagsavisen at en rekke kjente norske artister ikke har fått oppgjør etter å ha opptrådt på årets Norwegian Wood. deLillos, Lillebjørn Nilsen, Anneli Drecker og gruppa Klovner i Kamp er blant kreditorene i konkursboet. Artistenes representanter fortalte til Dagsavisen i går at de aldri før har opplevd å ikke få oppgjør av en norsk arrangør.

Millionstøtte

Siden 2013 har Norwegian Wood mottatt til sammen 3.950.000 kroner i driftstilskudd fra Oslo kommune.

De kommunale bevilgningene til Norwegian Wood er:

2013: 1.000.000.

2014: 1.000.000.

2015: 700.000.

2016: 750.000.

2017: 500.000.

Ved framleggingen av byrådets budsjett i høst, ble Norwegian Wood innstilt på 0 i støtte for 2018.

Les også: – Jeg er blitt satt sjakk matt

Store underskudd

Det var tidligere kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) som tok initiativ til å gi Norwegian Wood støtte over kommunens kulturbudsjett i 2013. Regnskapene for Norwegian Wood har vist store underskudd de siste årene, og allerede i 2012 rapporterte festivalen om 7,7 millioner kroner i negativ egenkapital. I 2016 bemerket kulturetaten i byrådets budsjettinnstilling at Norwegian Wood ikke hadde levert regnskap i henhold til støtteforskriftene, og at heller ikke regnskapet for 2015 var blitt levert innen fristen. Både i 2016 og i 2017 fikk festivalen støtte, selv om regnskap ikke var levert.

– Det første året vi ga støtte hadde vi grundige runder på økonomien i Norwegian Wood, og det var allerede da klart at de var truet av konkurs. Vi gikk inn med støtte for å hjelpe dem over kneika. Jeg mener fortsatt det var riktig, kommenterer Hallstein Bjercke, som gikk av som kulturbyråd etter valget i 2015, og nå sitter i bystyrets kultur- og utdanningskomité.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) hadde i går ikke anledning til å kommentere saken.