Kultur

Norske TV-seere velger norske VM-sendinger

En uke ut i sommerens fotball-VM er statistikkenes tale klar. Det norske publikum foretrekker norske kommentatorer til VM-kampene i Tyskland. Dette til tross for at NRKs sendinger er svært amputert på grunn av streik og at TV 2-kommentatorenes innsats i VM i likhet med under fotball-EM for to år siden får så hatten passer i tabloider og nettaviser. «Slakter norske VM-kommentatorer. Nordmenn velger svensk TV under VM» skriver VG Nett. Under fotball-EM i 2004 var det Dagbladet som slaktet TV 2s kommentatorer.

Velger norsk

Kritikken endrer ikke på nordmenns seervaner.

– Seertallene viser at kritikerne i mediene er i solid mindretall. At mange nordmenn velger å se kampene på svensk TV er mildt sagt en overdrivelse sier Kristian Tolonen ved NRK Forskningen. Han har statistikken som viser hvor mange nordmenn som faktisk ser kampene i fotball-VM via svenske TV-kanaler.

– Kampen som flest nordmenn fulgte på svensk TV var Brasil-Kroatia med 16.000 seere. De så den på svensk TV4s sending fra start til slutt. Dette tallet utgjør en markedsandel på én prosent. NRKs sending hadde 962.000 seere og en markedsandel på nær 61. Sveriges åpningskamp mot Trinidad og Tobago var det 13.000 nordmenn som så i sin helhet på svensk TV1 sier Tolonen.

Titter innom svenskene

– Samtidig tittet 147.000 nordmenn innom svenskenes overføring av Sveriges første kamp. Mange vil med andre ord få med seg noe av svenskenes egen kampopplevelse sier Tolonen i NRK Forskningen.

– Det gjør riktignok litt utslag på statistikken at ikke alle nordmenn har svensk TV. Statistikken er likevel klar nok også i forholdet mellom svenske kanaler og norske TV 2 Zebra som har 51 prosent dekning i Norge. Kampen mellom Mexico og Iran på TV 2 Zebra hadde 90.000 seere og en markedsandel på 135 prosent mens svensk TV 2 samtidig hadde 10.000 seere og en andel på halvannet prosentpoeng. Norske seere foretrekker altså heller Frode Olsen kommentere kamp på TV 2 Zebra enn å følge svenskene. Samtidig vil folk tydeligvis ha Arne Scheie som kommentator når de ser Brasils og Tysklands kamper sier Tolonen.

Onsdag kveld hadde NRK også det nest høyeste seertall for en VM-kamp til nå da 715.000 nordmenn fulgte oppgjøret Tyskland-Polen.

Mer fra Dagsavisen