Kultur

Norsk verdenspremiere 
for «The River»-serien

For første gang i TV-historien får en amerikansk serie verdenspremiere på norsk TV, når thrillerserien «The River» begynner på Max i morgen.

I morgen kveld starter den paranormale spenningsserien «The River» på TV-kanalen ABC i USA, flere timer etter at norske seere har sett verdenspremieren på Max.

Max tidlig ute

Med premieren på den Steven Spielberg-produserte storsatsingen skrives et nytt kapittel global TV-historie.

- Årsaken til at vi får sende serien først er tidsforskjellen på seks timer. Så vidt jeg vet er dette første gang at en norsk kanal sender en ny serie før den er vist i USA, sier informasjonskonsulent Gudmund Bjotveit i TVNorge.

Hard konkurranse og utbredt ulovlig nedlasting har gjort at TV-bransjen er blitt mer oppsatt på å vise nye USA-serier i andre land så fort som mulig etter USA-visningene - spesielt spenningsserier som «The River», som har potensial til å slå an blant et ungt og nett-TV-forbrukende publikum.

At en norsk TV-kanal får tilgang til en ny amerikansk serie med hitpotensial før den har gått i USA, er derimot et helt nytt fenomen. Samtidig er norske Max også tidlig ute med «The River» i europeisk sammenheng. Max viser den to timer lange premieren i morgen. Britene får se den onsdag, og svenske Kanal 5 viser serienyheten først på torsdag.

Skrekkmester

«The River» er en paranormal spenningsserie laget for ABC av DreamWorks Studios. Steven Spielberg er oppgitt som ansvarlig produsent, men serien er først og fremst hjertebarnet til Oren Peli, regissøren som siden 2007 har skremt vettet av kinogjengerne med skrekkfilmserien «Paranormal Activity».

Traileren til «The River» lover også en intens TV-opplevelse, med dramatiske scener i stummende nattemørke som helt klart er ment å sette en støkk i publikum. I likhet med Pelis skrekkfilmer byr serien på scener hvor folk kastes veggimellom av ukjente, voldsomme krefter, mens lysstråler fokuserer på ansikter fulle av frykt. Serien er også filmet med håndholdt kamera, et visuelt grep som skal forsterke kaos og panikk.

- Stemningen i «The River» er ikke ulik «Paranormal Activity». Her skjer det fæle ting, sier Bjotveit.

Borte i regnskogen

«The River» handler om en gjeng amerikanere som begir seg ut i en uutforsket regnskog i elvebåt på leting etter den forsvunnede oppdageren og TV-personligheten Emmet Cole. Han har reist ut på en ekspedisjon på jakt etter magiske fenomen. Der forsvinner Cole sporløst, og er antatt død inntil redningssenderen hans begynner å gi lyd fra seg. Dermed drar kona, familie og venner ut på redningstokt.

TV-selskapet ABC har så langt bestilt åtte episoder av dramaet, som tradisjonelt for amerikanske serier på denne tida av året pleier å bestå av rundt 13 avsnitt. Årsaken er forsiktighet i den amerikanske TV-bransjen, som ikke er uberørt av landets pressede økonomiske situasjon. Det er mottakelsen seriens første episoder får av det amerikanske publikummet som avgjør om ABC vil bestille ytterligere avsnitt fra DreamWorks. De får altså oppleve første avsnitt av «The River» når de fleste norske seere har skrudd av fjernsynet for natta.

Mer fra Dagsavisen