Kultur

Norsk rekord på gigantutstilling

Samiske kunstnere sørger for rekordstor norsk deltakelse på verdens største kunstutstilling, som offentliggjorde programmet sitt i går.

– Dette har svært stor betydning. Documenta er den mest respekterte og viktigste kunstutstillingen i verden, sier Katýa Garcia-Antón, leder for Office of Contemporary Art Norway (OCA).

Torsdag offentliggjorde kunstutstillingen Documenta 14 sitt fullstendige program, som inkluderer fem norske kunstnere i programdelen med kunst fra Sápmi. På forrige Documenta i 2012 var det fem norske kunstnere. Fram til da hadde det vært få norske kunstnere på Documenta, som har vært arrangert siden 1955. Til sammen er seks norske kunstnere tatt ut til Documenta 14, som utgjør den største norske representasjonen på Documenta hittil.

Les også: Kunstprotest med reinsdyrskaller

900.000 besøkende

Documenta finner sted hvert femte år i den tyske byen Kassel, og regnes ofte som verdens største kunstutstilling. Forrige Documenta i 2012 tiltrakk seg 900.000 besøkende. I år er Documenta for første gang delt i to, med en del som åpner i Aten i morgen, mens Documenta i Kassel åpner 10. juni, med et eget program for samisk kunst. Det er OCA som har stått for kontakten mellom de samiske kunstnerne og Documenta.

– Et sentralt tema for årets Documenta er undertrykte folkegrupper og glemte historier. Dette vil være en betydelig del av årets Documenta, og Sápmi-kunstnerne går inn i dette utstillingsprogrammet, sier OCA-leder Garcia-Antón.

– Utvalget omfatter både nyere samiske kunstnere og representanter for den samiske kunstens nyere historie. Dette er svært forskjellige kunstnere som på hver sine måter står i dialog med samisk identitet og samisk historie, sier Anton.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Invitert til Karasjok

Joar Nango lager installasjon/performance «European everything» på Documenta Aten, med deltakelse fra flere andre norske kunstnere. Han er representert også på Documenta i Kassel, sammen med:

Máret Ánne Sara med verket Pile of Sápmi.

Hans Ragnar Mathisen og Synnøve Persen, som begge var del av innflytelsesrike Samisk Kunstnergruppe/Mázejoavku.

Svenske Britta Marakatt-Labba, en av de åtte som grunnla Samisk Kunstnergruppe i 1978, deltar også.

Documenta viser også verker av Iver Jåks (1932-2007), billedkunstner og skulptør fra Karasjok. Foruten de samiske kunstnerne deltar gresk-norske Andreas Angelidakis med en installasjon på Documenta Aten. Og den samiskættede saksofonisten Mette Henriette skal være aktuell for å spille under Documenta i Kassel.

Høsten 2016 inviterte OCA den kunstneriske ledelsen i Documenta til Karasjok. Her ble det presentert en rekke samiske kunstnere, og mange av dem er nå plukket ut til deltakelse på årets utstilling.

– Vi er svært glade for at våre aktiviteter har vært med på legge til rette for denne store samiske deltakelsen på Documenta, fastslår Garcia-Antón.

Les også: En pionér i ordets rette forstand

Mer fra Dagsavisen