Kultur

Norsk Ordbok kan få nytt hjem

Dagsavisen skrev i går at prosjektet Norsk Ordbok ikke lenger vil være UiOs ansvar fra 1. mars neste år. Nå kan Det Norske Videnskaps-Akademi bli ordbøkenes nye hjem, skriver Uniforum.

Styreleder i Norsk Ordbok, Magnus Rindal, skriver i et brev til Kulturdepartementet at Det Norske Videnskaps-Akademi kan være det beste tilholdsstedet for Norsk Ordbok utenfor Universitetet i Oslo (UiO). Rindal skriver videre at ordbøkene må finne en ny organisatorisk plassering ved UiO, men utenfor Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN).

Instituttet har vist til at de det siste budsjettåret brukte 19 millioner kroner på ordbøkene, og Rindal mener det er opplagt at disse pengene slår følge med Norsk Ordbok til den enheten som eventuelt tar over ansvaret neste år.

Les også: Ingen vi ta ansvar for Norsk Ordbok

Alternativ til UiO

Styret i Norsk Ordbok synes samstemt i at Norsk Ordbok også i framtida bør være tilknyttet UiO, men ikke være en del av et institutt som vektlegger produksjon av studiepoeng.

Dersom det ikke lar seg gjøre å være tilknyttet UiO, foreslår Rindal Det Norske Videnskaps-Akademi som et alternativ: «Dersom universitet og departement finn at denne verksemda ikkje høyrer heime ved eit universitetet, meiner eg at ei tilknyting til Det Norske Videnskaps-Akademi er det beste alternativet».

- Interessant forslag

Preses for Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils C. Stenseth, sier til Uniforum at dette er et forslag som bør sees nærmere på.

- Det er et interessant forslag som absolutt bør vurderes. Akademiet dekker alle fagområder, også den kulturelle delen av vitenskapen. Likevel kan jeg ikke forskuttere hva konklusjonen til Det Norske Videnskaps-Akademi kommer til å bli i denne saken, sier Stenseth ifølge Uniforum.

Framtida til titler som blant annet Bokmålsordboka, Nynorskordboka og Norsk Ordbank ligger nå i Kulturdepartementets og Kunnskapsdepartementets hender. Instituttleder ved ILN, Kristian Emil Kristoffersen, sa i går til Dagsavisen at ingen avgjørelse er tatt ennå:

- Nei, per i dag er ikke det avgjort. Språkrådet har kommet med flere forslag man kan lytte til, og vi vurderer det ikke som UiOs oppgave å drifte dette prosjektet videre, sa Kristoffersen.

petter.bronstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen